Grmoja: „Šeks je znao sve o kriminalu u Agrokoru, a Linić je najviše pogodovao Gazdi“

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

“Šeks je nedavno rekao kako je upravo on savjetovao da ne miče Marića. Šeks je ohrabrio Vrdoljaka da uđe u koaliciju. Zašto nije ohrabrio državno pravosuđe?”, pita se Grmoja.

Nakon što smo objavili da je Nikola Grmoja, prema nekim izvorima, Predsjednici predočio ekskluzivnu dokumentaciju o Agrokoru uzburkale su se političke vode nakon čega je sam Grmoja sazvao konferenciju za medije na kojoj je iznio optužbe na račun Vladimira Šeksa i Slavka Linića. Naravno vezano uz nepravilnosti u poslovanju Agrokora, što je popratio nizom dokumenata.

Dokument kojeg imam dokazuje da su svi sve znali i to još 90-ih. Radi se o izvješću službene institucije, financijske policije od 15.03.1994. To izvješće je dostavljeno Vladimiru Šeksu. Dokumenti dokazuju odgovornost visokih dužnosnika Vlade RH iz 90-tih godina koji su povezani sa sadašnjom Vladom Andreja Plenkovića. Te osobe jako su aktivne u današnjoj politici”, rekao je na početku konferencije za medije Nikola Grmoja.

Grmoja ja kazao kako je kontrola utvrdila da je pravna osoba Agrokor temeljem odluke kreditnog odbora ZABE sklopila tri kratkoročna kredita o otkupu kukuruza. Po njemu, ti su krediti krajnje sporni.

Iznos kredita od 240 milijuna ZABA je dostavila na račun Agrokora četiri dana prije nego li je kreditni odbor donio odluku o kreditu. Utvrđene su nepravilnosti s kojima je bio upoznat tadašnji potpredsjednik Vlade za unutarnje poslove”, rekao je Grmoja.

Ovaj dokument pokazuje da je Vladimir Šeks znao da su se sredstva odobrena prema kreditima Zagrebačke banke nenamjenski trošila u Agrokor. Te je dopisom i izvješćem Šeks o tome bio obaviješten. Nemam nikakvog straha bilo što iznijeti pred hrvatsku javnost. Interes je da se dozna puna istina o Agrokoru. Imamo i tendencije u energetici gdje imamo tvrtke koje uživaju milovanje vlasti i određenog dijela medija. To nije dobro za Hrvatsu. Bez obzira na posljedice koje imao ja osobno te Most, mi ćemo ići do kraja.



Kada govorimo o HDZ-u i intenciji da opstruiraju rad Istražnog povjerenstva, odgovornost za Agrokor ima i SDP. Ono što je radio Slavko Linić vezano uz Agrokor, to su jedni od najgorih poteza u povijesti Hrvatske, on je možda i najviše pogodovao Agrokoru. Trebao bi doći pred Istražno povjerenstvo. Vi sada možete postavljati pitanja premijeru o njegovom glavnom savjetniku da je znao za stvari oko Agrokora još 1994. godine. Očekujem da institucije u skladu sa zakonom reagiraju”, kazao je Grmoja.

U svakom slučaju treba pozvati i Vladimira Šeksa za svjedoka. Ovi dokumenti to govore”, zaključio je Grmoja.

Zakazalo je pravosuđe, ne samo pravosuđe već i ključni ljudi u izvršnoj vlasti. Šeks je vodio istražno povjerenstvo o Agrokoru o robnim zalihama i nakon toga nije došlo do epiloga o bilo kakvom okružnom prijedlogu”, nastavio je.

Grmoja je dodao kako je upravo Šeks savjetovao Plenkovića oko nekih nedavnih odluka.

Šeks je nedavno rekao kako je upravo on savjetovao da ne miče Marića. Šeks je ohrabrio Vrdoljaka da uđe u koaliciju. Zašto nije ohrabrio državno pravosuđe?”

Rekao je kako su Plenkovićeve izjave o Mostu klasičan “spin”.

Plenković nam ima obraza reći da smo glasnogovornici Todorića, a ima kao savjetnika čovjeka koji od 90-ih zna za nepravilnosti”

Najavio je kako je spreman za današnju sjednicu Povjerenstva.

Bit će jako zanimljivo, pogotovo ako se pojavi Ante Todorić iako vjerojatno neće, ali zanimljiv svjedok će biti i Stjepan Mesić”, zaključio je Grmoja.

Grmojine prozivke Vladimir Šeks nije želio komentirati krtko poručivši da „pressicu Mosta nije pratio“.

Drugi prozvani, Slavko Linić, bio je nešto opširniji te je izjavio: “Za mene bi bilo sramotno komentirati Grmojine izjave. Nemam što komentirati. Grmoja je čovjek koji sam o sebi govori”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI