GUARDIAN ‘PROČITAO’ PREDSJEDNIČINE NAMJERE: Znaju zašto je napravila onakav ‘show’ na finalu SP-a

facebook

“Hrvatska predsjednica nosila je majicu reprezentacije i navijala dok se Hrvatska borila protiv Francuske u finalu Svjetskog prvenstva ove nedjelje. Kasnije, potpuno pokisla od kiše, Kolinda Grabar-Kitarović uz osmijeh, unatoč porazu, izgrilila sve igrače i to iz obje momčadi dok su dobivali medalje”, piše Guardian.

Baš je hrvatska predsjednica bila ta koja je bila glavna hrvatska zvijezda na prvenstvu, navodi Guardian, pa otkriva podatke Mediatoolkita, analitičke tvrtke iz Zagreba. Oni su otkrili u izvještajima s finala kako je bilo 25 posto više fokusa na nju nego na bilo kojeg igrača utakmice, uključujući i dobitnika Zlatne lopte Luku Modrića, kao i Ivana Perišića ili Marija Mandžukića.

Guardian ističe kako je više od 80 posto tekstova bilo pozitivno pozitivni prema Mediatoolkitu, a govorili su o ženi koja je putovala u Rusiju o svom trošku, u ekonomskoj klasi i koja je gledala utakmice daleko od VIP loža, odnosno, kao osobu koja je propustila samo jednu utakmicu, onu polufinala i to zato jer je u to vrijeme održan NATO-v summit.

Predjsednicu je za Guardian komentirao i Boris Dežulović. “Njena bi se prisutnost na Svjetskom prvenstvu definitivno mogla opisati kao produženi predizborni video. Iskoristila je ovo kako bi ojačala svoju PR strategiju narodne predsjednice. U Hrvatskoj to radi već neko vrijeme. Umjesto da bude ograničen na hrvatsku publiku, ovaj predizborni video sada su vidjele milijarde ljudi širom svijeta”, rekao je Dežulović za Guardian.

Pišu potom kako je Grabar-Kitarović izabrana za predsjednicu 2015. godine, da je predstavljena kao novo, svježe lice konzervativne Hrvatske demokratske zajednice. Stranka se tijekom godina suočila sa serijom optužbi za korupciju, od kojih se najviše ističe bivši premijer Ivo Sanader, oko kojeg se vodi pet kaznenih postupaka, piše Guardian.



Grabar-Kitarović postala je predstavnica konzervativne i domoljubne desnice. Pridružila se i dugotrajnim prosvjedima hrvatskih ratnih veterana u vrijeme predizborne kampanje. Ipak, zahvaljujući obrazovanju u inozemstvu, izvrsnim vladanjem engleskog jeika i prijašnjem visokom položaju u NATO-u, Grabar-Kitarović znatno se razikuje od bivših generala i i grubih lokalnih moćnika s kojima se HDZ obično povezuje, raspisao se Guardian.

Ponašanje predsjednice na SP-u možda je najbolji pokazatelj uloge koji ima u HDZ-u i hrvatskoj političkoj sferi, gdje je predsjednik poglavar države i glavni predstavnik države i u svojoj domovini i izvan nje. Dok premijer Andrej Plenković ima zadatak pregovarati s vođama ruske Sberbanke, najvećeg pojedinačnog kreditora problematičnog najvećeg hrvatskog konglomerata, Grabar-Kitarović u Moskvi razmjenjuje sportske majice s Vladimirom Putinom, zaključuje Guardian.

Napominju kako Plenkovićeva vlada posjeduje izvršne i operativne ovlasti, a Grabar-Kitarović fokusirana je na promoviranje vrijednosti kao što su, ljubavi prema domovini i crkvi i to kako bi dobila još jedan mandat.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI