HAAG OSJEĆA KRIVNJU PREMA HRVATIMA: ‘Sud je zatvoren, ali stranica o sudjelovanju Beograda u ratu nije’

Iako je sasvim bjelodano kako se u Hrvatskoj nije vodio građanski, već Domovinski rat koji je u potpunosti instruiran iz Srbije koja je nahuškala i naoružala hrvatske građane srpske nacionalnosti, u zraku je ostao lebdjeti neizgovoren zaključak o krivnji susjedne zemlje

Zatvaranje Haškog suda zauzima bitno mjesto u izvještavanju svjetskih medija kao važan dan za pravdu i žrtve. Rad suda se ocjenjuje pozitivnim, ali i ne završenim, jer će biti nastavljen kroz rad posebnog Mehanizma, ali i Međunarodnog krivičnog suda.

Svjetski mediji su posvetili značajnu pozornost zatvaranju Haškog suda. Ono što se posebno ističe je da je ovaj sud prvi nakon Nürnberga i Tokija bio nadležan za suđenja za najteže ratne zločine uključujući genocid. Washington Post navodi riječi bivšeg haškog tužitelja Davida Scheffera o važnosti rada Suda:

Nadam se da nije zatvorena knjiga o srpskom udjelu iz Beograda te se također nadam da će povjesničari nastaviti istraživati ovo pitanje – što je detaljnije moguće”, izjavio je Scheffer i sam svjestan da je sve okončano s neugodnim osjećajem kako je Hrvatska ako ne više, onda barem jednako kriva za događaje na vlastitom teritoriju 90-tih godina.

Iako je sasvim bjelodano kako se u Hrvatskoj nije vodio građanski, već Domovinski rat koji je u potpunosti instruiran iz Srbije koja je nahuškala i naoružala hrvatske građane srpske nacionalnosti, u zraku je ostao lebdjeti neizgovoren zaključak o krivnji susjedne zemlje koja do danas nije priznala sudjelovanje u ratu.

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz se, također, nakon svih vođenih procesa i donesenih presuda – ne osjeća dobro:



Netočno je da je jedino hrvatsko rukovodstvo ocijenjeno krivim kroz presudu šestorici bivših dužnosnika Herceg Bosne za ratne zločine. Imamo brojne presude u kojima su Slobodan Milošević i drugi čelnici Srbije proglašeni krivim za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu. Vlasti Hrvatske problematiziraju taj udruženi zločinački pothvat i ulogu svojih čelnika iz tog vremena u njemu. No, povijest će pokazati da su brojne presude u kojima je Milošević u istom kontekstu. I to ne samo u BiH.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI