Hasanbegović komentirao Komšićev obračun s hrvatskim veleposlanicima

screenshot

Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku prokomentirao je odluku Predsjedništva BiH da smjeni hrvatske veleposlanike. Kako kaže, ovaj potez nije ga posebno iznenadio. Podsjeća da su smijenjeni i srpski veleposlanici.

Dodik je potjerao sve veleposlanike Mladena Ivanića, bivšeg srpskog člana Predsjedništva, a Komšić Čovićeve Hrvate i time je nastavljena praksa političkog kadroviranja po veleposlanstvima BiH. Treći član Predsjedništva nije imao nikakve potrebe predlagati smjene jer je on ionako sjena Izetbegovića”, komentirao je Hasanbegović za Večernji list.

Ipak, dodaje kako je u Komšićevu slučaju situacija nešto osjetljivija, s obzirom na to kako je izabran i da “nema uporište ni u jednoj hrvatskoj struji u BiH”.

Predsjedništvo BiH izvanredno povuklo sve diplomate hrvatske nacionalnosti

Podsjetimo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u utorak je na izvanrednoj sjednici donijelo odluku o opozivu diplomatskih predstavnika te zemlje u više od dvadeset država diljem svijeta uključujući tu veleposlanicu u Hrvatskoj Renatu Paškalj.



U kratkom priopćenju dostavljenom medijima navedeno je kako se odluka odnosi na veleposlanike u 21 državi te u stalnim misijama pri UN u New Yorku, pri Vijeću Europe u Strasbourgu, OESS-a u Beču te na generalne konzule u Istanbulu, Milanu i Tel Avivu.

U svim ovim diplomatskim misijama su kadrovi koje su tijekom prethodne četiri godine postavili bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i srpski član državnog vrha Mladen Ivanić.

Smjene svih srpskih diplomata ranije je najavio Milorad Dodik nakon što je u listopadu izabran za člana Predsjedništva BiH uz obrazloženje kako je riječ o kadrovima koji se nisu dovoljno konzultirali s vlastima Republike Srpske.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI