HDZ OBJAVIO FINANCIJSKO IZVJEŠĆE: Otkrijte tko ih je zakinuo za milijune!

Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska demokratska zajednica koja je u prošloj godini uprihodovala nešto više od 50 milijuna kuna, od donatora je dobila 4,6 milijuna, manje nego godinu prije, a od članarina 6,8 milijuna kuna, što je više nego godinu prije, pokazuje financijski izvještaj stranke za 2017.

Prošlu godinu HDZ je zaključio s viškom prihoda od 6,5 milijuna kuna.

Iz HDZ-a su se pohvalili da su odgovornim poslovanjem i povećanjem prihoda pod novim vodstvom vratili sve naslijeđene pozajmice, podmirili manjak iz proteklih godina te u cijelosti stabilizirali financijsko stanje.
Najavili su i da će sve obveze po kreditima vratit će do kraja lipnja ove godine.

Od donatora manje, od članarina više

U odnosu na godinu prije, HDZ je od donatora dobio 3,6 milijuna kuna manje, dok je od članarina prikupio 900 tisuća kuna više.



Lana – Karlovačka tiskara s doniranih 200 tisuća kuna, što je maksimalno dozvoljen iznos za pravnu osobu, na vrhu je popisa od čak 1.146 HDZ-ovih donatora.

Po 100 tisuća kuna jednokratno stranci su uplatile tvrtke Tekol-Teri inženjering iz Rijeke i Istra D.M.C. Iz Umaga, koja je isti iznos uplatila i Istarskom demokratskom saboru (IDS).

Dubrovačke tvrtke Pemo i Pemo Centar na stranački račun uplatile su po 50 tisuća, pa opet po 30 tisuća kuna.

Sto tisuća kuna, HDZ-u je donirala tvrtka DIR – Drvna industrija Rubinić iz Jastrebarskog, požeška Presoflexgradnja 80 tisuća, zagrebački Oštrc 70 tisuća kuna.

Đurđevačka tvrtka Bistra uplatila je 50 tisuća, pa opet 30 tisuća kuna, dvije tvrtke iz Kostrene, Inmel i Kvarner servisi, po 40, odnosno 35 tisuća kuna.

Na popisu donatora su i varaždinski Trajectus (60 tisuća), dubrovački Medius (40 tisuća), čazmanske Poljoprivreda i Bovis poljoprivreda (donirale po 30 tisuća i 20 tisuća kuna), bjelovarska tvrtka Kudumija Trade (41 tisuća kuna), Poljoprivredna zadruga Zrno iz Grubišnog Polja (20 tisuća kuna), itd.

Premijer Plenković donirao 15 tisuća kuna

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković stranci je donirao 15 tisuća kuna, predsjednik Sabora i glavni tajnik stranke Gordan Jandroković 10 tisuća kuna, koliko su joj donirali i saborski zastupnici Petar Škorić, Josip Đakić, Ivan Ćelić.

Šef HDZ-ova saborskog Kluba Branko Bačić donirao je pet tisuća kuna, zastupnica Grozdana Perić četiri tisuće kuna, ministrica demografije Nada Murganić 1.800 kuna, zastupnica Vesna Bedeković 500 kuna, itd.

Viškom od 6,5 milijuna kuna stranka je pokrila manjak od 3,2 milijuna kuna iz prethodnih godina, pa joj višak raspoloživ u sljedećem razdoblju iznosi 3,4 milijuna kuna. HDZ je lani imao 74 zaposlenika, dva manje nego 2016. i sedam manje nego u 2015. godini.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI