HDZ-ov gradonačelnik potpisao lažni račun u vrijednosti milijun kuna?!

0
654
Ivica Galovic/PIXSELL

Gradonačelnik Požege i predsjednik gradskog odbora HDZ-a Darko Puljašić obmanuo je Ministarstvo regionalnog razvoja i poslao krivotvoren račun o izvedenim radovima na sportskoj dvorani OŠ Dobriša Cesarić. Puljašić je Ministarstvu poslao račun u vrijednosti od 796.794 kune (bez PDV-a) za izvedene radove na sportskoj dvorani koji uopće nisu započeli. Na osnovu tog računa Ministarstvo regionalnog razvoja u prosincu prošle godine Gradu Požegi je uplatilo spomenuti iznos, dodavši trošak PDV-a, što je državu na kraju stajalo 995.992,50 kuna, piše Telegram.

U službenom dokumentu o početku radova od 18. prosinca 2017. godine piše kako je “investitor Grad Požega, zastupan po gradonačelniku Darku Puljašiću” prijavio početak izvođenja radova na školskoj dvorani. No, problem je što je Puljašić tri dana ranije već poslao račun o obavljenim radovima, zajedno s ovjerenom građevinskom situacijom, navodeći kako je u temelje buduće školske dvorane već ugrađeno 106.360 tona armaturnih mreža i šipki od rebrastog čelika u vrijednosti od 600.934 kune, a ubačene su i druge stavke poput zidarskih radova (9.300 kn), rušenje i demontaža (12.600 kn) te nabavka i ugradnja električnih instalacija (170.460 kn).

Loading...

Slijedom cijele priče pokušali smo doći do gradonačelnika Puljašića, no iz njegovog ureda su nas glatko odbili kazavši “kako gradonačelnik zasad nema ništa reći o toj temi, te ako bude potrebno, pravodobno će obavijestiti javnost”.

No, kako navodi Telegram, požeška policija istražuje cijeli slučaj.

Kontaktirali smo požešku policiju koja nam je šturo napisala samo kako je u tijeku postupanje prema članku 64. Zakona o policijskom radu, u prijevodu policija prikuplja dokaze o eventualnom kaznenom djelu.

Ministarstvo regionalnog razvoja potvrdilo nam je na naš upit da su uplatili 995.992,50 kn na račun Grada Požege, te kako će eventualne nepravilnosti utvrditi nakon 31. ožujka.

“Uz zahtjev je dostavljena i Bjanko zadužnica na odobreni iznos sredstava sufinanciranja kao instrument osiguranja namjenskog trošenja dodijeljenih sredstava. Sukladno potpisanom Ugovoru o sufinanciranju Grad je dužan do 31. ožujka 2018. dostaviti Završno izvješće o provedbi projekta. Predstavnici Ministarstva će prije prihvaćanja Završnog izvješća izvršiti uvid na terenu u izvedene radove na objektu. Ukoliko se utvrde nepravilnosti u provedbi odredbi Ugovora o sufinanciranju Ministarstvo će aktivirati instrument osiguranja Ugovora”, stoji u odgovoru Ministarstva.

Prema medijima, uz gradonačelnika Puljašića, lažirani račun potpisali su i Josip Lukić, direktor tvrtke L Projekt, koja izvodi radove, kao i Domagoj Stojaković, iz Hrvatske komore inženjera građevinara, zadužen za nadzor.

Svjesno krivotvorenje

Gradonačelnik Požege svjesno se upustio u krivotvorenje, što je vidljivo od samog početka, prvo je natječaj za izgradnju školske dvorane objavljen 26. listopada, 2017. u elektroničkom oglasniku javne nabave Narodnih novina, a mjesec dana kasnije, 27. studenog 2017. odabran je najpovoljniji izvođač. Tek 14. prosinca zaključen je ugovor s izvođačem radova, a već dan kasnije Puljašić Ministarstvu regionalnog razvoja šalje lažirani račun da su radovi u vrijednosti od 995.992,50 kuna već završeni, navodi Telegram.

Sami radovi na dvorani u Požegi započeli su tek u siječnju ove godine pa se postavlja pitanje kako je Ministarstvo na neviđeno isplatilo novac za tobože gotove radove.

Da stvar bude zanimljivija, piše Telegram, kolateralna žrtva muljanja s računom ispala je donedavna predsjednica požeškog SDP-a Tamara Puač, jer lokalni SDP je od nje tražio da odustane od kaznene prijave protiv Puljašića, jer se navodno tamošnji SDP-ovci ne žele zamjerati HDZ-u. Ona je navodno zbog toga podnijela ostavku na mjesto predsjednice Gradske organizacije SDP-a Požege.

Javnost je zapamtila Pauč po izjavi kojoj je dala prilikom davanja svoje ostavke.

“Mogu li se u ovoj našoj zlatnoj dolini kvazipolitičari i njihova piskarala odmaknuti od svojih urođenih i duboko ukorijenjenih poimanja kako su žene, pa i njihove ‘vlastite’, bića drugog reda, nesposobne za samostalno prosuđivanje, donošenje i iznošenje vlastitih stavova, već da im zato trebaju neke ‘macho muškarčine’. Oni moraju znati da ja ipak ne pripadam tim bićima drugog reda.

Dajem neopozivu ostavku na mjesto predsjednice SDP-a gradske organizacije Požega, jer ono što sam doživjela od oporbe unutar stranke, odnosno pojedinih članova Gradskog odbora nešto je preko čega ne mogu i neću prijeći. Ostavljam to onim naglo probuđenim ‘macho muškarčinama’ koji se okupljaju po ćoškovima birtija i koji su najpametniji i misle da sve znaju i sve umiju”, izjavila je poznata političarka.