HDZ-ovac ‘brutalno’ replicirao Biljani Borzan: Evo što je poručio!

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Čelić je kolegicu Borzan podučio kulturnom dijalogu

Saborski zastupnik HDZ-a Ivan Čelić na svojem je Facebook profilu replicirao SDP-ovoj europarlamentarki Biljani Borzan koja je nedavno izjavila kako se liječnik koji ne želi raditi pobačaj ne treba baviti ginekologijom.

Njegov odgovor prenosimo u cijelosti:

”Kultura dijaloga je svaki oblik komuniciranja u kojem je druga strana uvažena u svom dostojanstvu. Nedavna izjava hrvatske zastupnice u EU parlamentu Biljane Borzan kako se “liječnik koji ne želi raditi pobačaj ne treba baviti ginekologijom” nikako nije u duhu međusobnog razumijevanja i uvažavanja. Dijalog je proces kroz koji se društvo razvija i transformira.

Priziv savjesti je temeljno ljudsko pravo, koje je kao takvo prepoznato u različitim međunarodnim poveljama i brojnim nacionalnim zakonodavstvima, uključujući i hrvatsko. Ovdje navodim samo neke: Konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda (čl. 9.1.), Zakon o liječništvu (čl. 20), Rezolucija Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o pravu na priziv savjesti u medicini (1763/2010).

Prema odvjetniku Veljku Miljeviću, Ustav RH štiti sve, odnosno svim djelatnostima daje mogućnost da zbog priziva savjesti odbiju određeni posao koji nije u skladu s njihovim stavovima, uvjerenjima ili svjetonazorom.



Zanimljivo kako upravo iz liberalnih krugova dolaze zagovornici ukidanja prava na priziv savjesti. Očito im njihov svjetonazor onemogućuje percepciju da se radi o zatiranju temeljnih ljudskih sloboda. Zato na kraju pitam kolegicu Borzan: Biste li se založili npr. i za ukidanje prava na priziv savjesti oko obveznog služenja vojnog roka”, napisao je Čelić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI