HDZ, SDP i IDS međusobno se optužuju za Uljanik: ‘Miletić se slika po bruxellskim aerodromima dok radnici štrakaju’

screenshot/tvistra

SDP od Grada i Županije traži da se osigura kolateral; neka Miletić ne radi selfije

“Vlada nije postavljala Upravu Uljanik Grupe, nije birala Nadzorni odbor, nije izrađivala plan restrukturiranja ni birala strateškog partnera; sve je to činila Uprava Uljanika koja mora snositi posljedice”, poručio je predsjednik  istarskog HDZ-a i županijski vijećnik Jurica Šiljeg nakon zajedničke tematske sjednice pulskog Gradskog vijeća i Županijske skupštine u utorak u Puli.

Naglasivši da je jedino Vlada ispunila obećanje za isplatu plaća za srpanj za 4.500 radnika Uljanika, Šiljeg je podsjetio kako će shodno tim obećanjima biti isplaćene i plaće za kolovoz, što predstavlja sto milijuna kuna dodatnih državnih jamstava, piše narod.hr.

“Jedino se Vlada RH u ovoj situaciji ponaša odgovorno, ne politizirajući i ne skupljajući jeftine političke poene na sudbini radnika Uljanika”, naglasio je Šiljeg u u priopćenju nakon zajedničke tematske sjednice pulskog Gradskog vijeća i skupštine Istarske županije.

Osvrnuvši se na odgovornost Uprave i njezinih vodećih ljudi za situaciju u Uljaniku, ocijenio je da su predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda kao i Uprava  najodgovorniji za nagomilane probleme Uljanik Grupe i oni su dužni radnicima, cijeloj Istri, hrvatskim poreznim obveznicima i najširoj javnosti pojasniti okolnosti koje su dovele do nelikvidnosti Uljanika i učinile ga gubitašem.

U Deklaraciji navedene neistinite tvrdnje kako bi skrenule pozornost s odgovornih 



“Sama Uprava zajedno sa savjetnicima izradila je plan restrukturiranja koji se pokazao neprihvatljivim Europskoj komisiji. Uprava je birala strateškog partnera, interesno povezanog s počasnim predsjednikom IDS-a Ivanom Jakovčićem. To je nešto što potiče sumnju u čitav proces”, poručio  je Šiljeg koji je bio suzdržan prilikom glasovanja o prihvaćanju Deklaracije o Uljaniku.

Naime, pojasnio je, “tekst Deklaracije neprihvatljiv jer navodi neistinite tvrdnje te predstavlja klasično izvrtanje teza kako bi pozornost bila skrenuta s odgovornih osoba”.

HDZ: Radnici znaju tko je odgovoran, kako je Uljanik funkcionirao i gdje tražiti odgovorne 

“Vlada je dioničar u društvu Uljanik d.d., Uljanik je većinski privatna kompanija, glavni strateški akteri restrukturiranja su Uprava i njezini savjetnici. Radnici znaju tko je odgovoran, radnici znaju kako je Uljanik funkcionirao, radnici znaju gdje treba tražiti odgovorne osobe, zato i prosvjeduju ispred gradske palače”, zaključio je predsjednik istarskog HDZ-a Jurica Šiljeg.

SDP od Grada i Županije traži da se osigura kolateral; neka Miletić ne radi selfije

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-HSU u pulskome Gradskome vijeću Danijel Ferić u priopćenju za  javnost od Vlade je zatražio da posveti minimalno jednaku količinu vremena, energije i odgovornosti koju je posvetila rješavanju krize u Agrokoru te očekuje da na predstojećoj Skupštini predloži i člana Nadzornog odbora jer, kako je rekao, “očito državna Hrvatska brodogradnja, Jadranbrod, nije odradio kvalitetno svoj posao”.

“Od Grada i županije kao suvlasnicima Uljanika tražimo da se osigura kolateral, ne kredit, za eventualnu novu kreditnu obvezu Uljanika. Ujedno pozivamo gradonačelnika Miletića da se ne sakriva i ne radi selfije po zagrebačkim hodnicima i briselskim aerodromima dok radnici štrajkaju, već da bude uz njih, da korača s njima, a ne da se skriva i bježi od njih”, zaključio je Ferić.

Najviše kritika ipak ide prema predsjedniku uprave Gianniju Rossandi. Pitaju se kako je moguće da je Uljanik tonuo pet godina, a da ni radnici, ni sindikati, ni Vlada nisu reagirali. Franko Belas, jedan od osnivača Stožera za obranu Uljanika, kaže za t-portal da su sindikati djelovali s Upravom i da su obične radnike držali u neznanju. Radnici se pak nisu puno zamarali sudbinom tvrtke dok su redovito primali plaću.

U međuvremenu u okolici Pule su na prometnicama osvanuli transparenti koji spominju Ivana Jakovčića, Danka Končara, gradonačelnika Pule Miletića i Jakovčićevog pomoćnika Oriana Otočana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI