HDZ SE ODREKAO ŠRETERA! Odbijen prijedlog o danu sjećanja na ubijenog mirotvorca – BULJ POLUDIO!

screenshot

Sabor je proglasio 18. kolovoza proglasio Nacionalnim danom mirotvorstva, čime je tek djelomično usvojio prijedlog Mostovog zastupnika Mire Bulja, koji je tražio da se 29. kolovoza proglasi Nacionalnim danom mirotvorstva i danom sjećanja na dr. Ivana Šretera.

“Suglasan sam bio s Vladom da bude dan kada je on zarobljen, a ne dan kada je posljednji put viđen isprebijan u zarobljeništvu, no žao mi je što se bojite proglasiti Danom sjećanja na dr. Ivana Šretera. Ovo je više nego sramotno! Čovjek je bio čak i osnivač HDZ-a i barakaš i ne vidim ni jedan razlog zašto je samo djelomično prihvaćen moj prijedlog”, poručio je Bulj.

“Dr. Ivan Šreter, hrvatski je liječnik rodom iz Pakraca, nakon izbijanja velikosrpske pobune kao predsjednik regionalnog kriznog štaba za zapadnu Slavoniju istaknuo se načinom pružanja otpora velikosrpskoj agresiji koji je uključivao pozive pobunjenim Srbima na mir i prestanak terora”, stoji u Buljevu obrazloženju.

“Velikosrpski pobunjenici oteli su Šretera 18. kolovoza 1991. te je, prema svemu sudeći, zatočen i mučen u logoru Bučje, gdje mu se gubi svaki trag 29. kolovoza 1991.” obrazlaže Bulj i ističe kako je dr. Šreter ostao upamćen kao domoljub i mirotivorac.

Vlada je na njegov prijedlog koji je uputio u proceduru dala dva amandmana, jedan da se u predloženoj odluci briše Dan sjećanja na dr. Šretera, a drugi da se Nacionalnim danom mirotvorstva proglasi 18. kolovoz, a ne kako Bulj predlaže, 29. kolovoza.



”U stvaranju samostalne i suverene Hrvatske, kao i u obrani u Domovinskom ratu svoj doprinos su dali brojni pojedinci, hrvatski branitelji, kao i cijeli hrvatski narod. Stoga bi u određivanju posebnih spomendana i dana sjećanja samo iznimno moglo biti primjereno izravno isticati jednu osobu”, obrazlaže Vlada. Navode i kako je 18. kolovoza dr. Šreter otet nakon čega je uslijedilo mučenje i gubi mu se svaki trag.

“Mirotvorca dr. Šretera ne smijemo se odreći zbog političkih kalkulacija”, poručio je Bulj HDZ-ovcima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI