HDZ se predomislio, Agrokor neće istraživati saborsko povjerenstvo već DORH

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Imeđu ostalog hadzeovac Bačić najavio je da bi njegova stranka za suca Ustavnog suda mogla podržati Matu Arlovića, a ne Gorana Selanca kojeg je kandidirao SDP

Novi obrat u saboru dogodio se danas ujutro kada je zastupnik HDZ-a Branko Bačić prvo izjavio da se istragom o Agrokorom treba baviti Državno odvjetništvo, a ne saborsko povjerenstvo. Nakon toga dodatno je uzburkao „saborske vode“ rekavši da bi HDZ za suca Ustavnog suda mogao predložiti Matu Arlovića, a ne SDP-ovog kandidata Gorana Selaneca.

“Ako nam je stalo do ozbiljne istrage o nastanku koncerna, njegovog poslovanja i financiranja, pa i o istraživanju okolnosti koje su dovele do najveće krize u hrvatskom gospodarstvu, onda to moramo prepustiti neovisnim državnim institucijama”, rekao je Bačić.

Kako se HDZ prethodno izjasnio za osnivanje saborskog povjerenstva o Agrokoru, a sada ipak najavljuju da su za istragu neovisnih državnih institucija, novinare je zanimalo što je u pozadini tog obrata, no Bačić tvrdi da obrata nema.

“Mi jesmo da se istraže sve okolnosti oko krize u Agrokoru i da se utvrdi odgovornost, ali držimo da je jedina prava istraga koja se može provesti ona koju provodi DORH. Svjedoci smo da se istražna povjerenstva, pa i ovo koje sad radi u Saboru oko Imunološkog zavoda, nije na onoj razini potrebnih znanja, stručnosti koju imaju tijela koja su za to i osnovana u Hrvatskoj. HDZ nema nikakav problem s istražnim radnjama, dapače podržavamo ih, da se provede istraga i utvrdi odgovornost bilo koga, ili zaposlenika, vlasnika ili državnog dužnosnika, ukoliko je odgovoran za bilo kakvo kazneno djelo unutar koncerna“, rekao je Bačić, dodajući da se trenutno u Agrokoru provode istražne radnje.

Na kraju novinare je zanimalo jesu li točne informacije da HDZ namjerava predložiti Matu Arlovića za trećeg suca Ustavnog suda, na što je Bačić rekao da im je važna stabilnost političkog sustava. “Ustavni sud je jedna od najvažnijih institucija i važno je da djeluje u punom sastavu. U tom smislu želimo s kolegama iz oporbe naći konsenzus da Ustavni sud bude stabilan, a svjedočimo da u punom sastavu radi brže. Na tom tragu spremni smo predložiti Matu Arlovića, ali o tome ćemo još na Klubu donijeti odluku”, rekao je Bačić.



Podsjećamo, nedavno je predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio da je njihov kandidat za ustavnog suca Goran Selanec dodavši da je SDP „spreman podržati jednog kandidata kojega predloži HDZ, ali apeliramo da to ne bude nijedan kandidat koji je sudjelovao u presudi u slučaju Sanader, za koji smatramo da je derogirao ustavnu odredbu koja se tiče pretvorbe i kriminala”.

Tada je izgledalo da će između dvije stranke doći do gentlemenskog dogovora, ali očito od toga neće biti ništa.


Facebook Comments

Loading...
DIJELI