HDZ zaključio da je Tomašević teret za stranku, a riješit će ga se tako da ga natjeraju da ode?

Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević ne može više ostati na svojoj funkciji.

Na Tomaševića treba izvršiti pritisak da sam podnese ostavku, to je zaključak koji je, kako doznaje Jutarnji, jednoglasno usvojen na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, održanoj u četvrtak navečer. Slučaj župana Tomaševića, protiv kojega je podnesena kaznena prijava zbog nasilničkog ponašanja prema supruzi, razmatran je pod točkom “razno” te je zaključeno da je on postao teret za stranku.

Mi tu ne možemo puno učiniti, ne možemo ga smijeniti jer je neposredno izabran. Dakle, odgovornost je na njemu, bilo bi dobro da to shvati i povuče se – bio je jedan od komentara na HDZ-ovoj sjednici na kojoj je sudjelovao i povjerenik tamošnjega županijskog HDZ-a Željko Glavić koji je na tu poziciju došao nakon što je ostavku, također zbog skandala, podnio Franjo Lucić.

Glavić je na sjednici, doznajemo, rekao kako je razgovarao s Tomaševićem te da mu je on rekao kako očekuje razgovor sa šefom HDZ-a Andrejom Plenkovićem. Istaknuo je da se Tomašević mora povući te da je situacija u županiji stabilna, kao i da su oni spremni na nove izbore koje će HDZ ponovno dobiti. – Stranka ne može biti talac jednog čovjeka. Ako je sve što se govori točno, Tomašević ne može ostati na svojoj funkciji – rekao je, navodno, Glavić. Dio HDZ-ovaca koji su bili na sastanku kažu kako bi se Tomašević nakon ozbiljnog razgovora s Plenkovićem vjerojatno mogao povući s mjesta župana, ali pod uvjetom da mu se zauzvrat osigura neko drugo mjesto.

Neki u stranci, pak, smatraju kako je u slučaju župana Tomaševića riječ o zakašnjeloj reakciji.

S Tomaševićem se već trebalo razgovarati. A ako smo ga mislili maknuti, trebali smo rušiti proračun i tako ga se riješiti. Ne znam kakve su političke igre posrijedi, ali moglo se i ranije nešto napraviti – kazao je jedan član HDZ-a.



Drugi, međutim, ističe da rušenje proračuna ne bi bila dobra ideja s obzirom na to da je HDZ inzistirao na takozvanom lex šerif kojim se upravo sprečava rušenje gradonačelnika i župana na proračunu te se njihove pozicije i ojačavaju. Župan Alojz Tomašević, podsjetimo, dosad nije pokazao namjeru da svojevoljno napusti mjesto župana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI