HHO o prebrojavanju potpisa: Najavili povlačenje iz APIS-a

screenshot

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) jedna je od nevladinih udruga koja se prijavila Ministarstvu uprave sa namjerom i željom sudjelovanja u kontroli potpisa koje su prikupile inicijative za referendum o Istanbulskoj konvenciji i izbornom zakonu.

“HHO ozbiljno doživljava provjeravanje potpisa i ne kani odustajati od svoje namjere sudjelovanja u nadzoru kontrole prikupljenih potpisa kao što je to učinila jedna druga NGO. Kao što vidimo nisu odustale ni drugi relevantne ne vladine udruge. Držimo da će naš rad i zajednički rad svih čimbenika u kontroli prikupljenih potpisa doprijeti jačanju demokratske institucije referenduma u korist i na dobrobit svih državljana RH”, navodi se u priopćenju poslanom u petak.

Predsjednik HHO-a dogovorio je sa ministrom uprave Lovrom Kuščevićem polaznu poziciju za uspješan rad u zajedničkoj provjeri podataka prikupljenih od dvaju inicijativa.

Prije uključivanja nevladinih udruga u proces nadzora traže zajednički sastanak svih sudionika koji će biti uključeni u nadzor potpisa i to:

1. Predstavnika inicijative za referendum o Istanbulskoj konvenciji.
2. Predstavnika inicijative za referendum o promjeni izbornog zakona.
3. Predstavnika APIS-a koji je provjeravao potpise i u čijim će se prostorijama
održati i kontrola.
4. Predstavnika agencije za zaštiti osobnih podataka.
5. Predstavnika državnog izbornog povjerenstva.
6. Predstavnika MUP-a.
7. Predstavnika Ministarstva uprave.
8. Predstavnika nevladinih udruga koje će sudjelovati u nadzoru kontrole potpisa.



Dogovoreno je da se u ponedjeljak 26.11.2018. u 9,00h u prostorijama APIS-a održi zajednički sastanak svih sudionika u kontroli potpisa. Tamo bi trebalo da se zajednički utvrde pravila o nadzoru potpisa koja moraju biti usklađena sa hrvatskim zakonima i striktnom zaštitom osobnih podataka.

“Tek nakon što striktno utvrdimo pravila, krenut ćemo u provjeru podataka. Ako ne bude tako, mi napuštamo APIS i sudjelovanje u toj kontroli potpisa. Sa stajališta vladavine prava, možemo razgovarati o provjeri potpisa samo na temelju pravih propisa koji vrijede u RH”, zaključuju u HHO-u.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI