Hladnokrvni ubojica i diktator Slobodan Milošević dobiva ulicu, trg i spomenik u Beogradu?

Još se prašina koju su izazvale vijesti o izbornim nepravilnostima u Beogradu nije ni slegla, a iz Srbije nam stižu nove uznemirujuće vijesti. Aktivisti Udruženja građana “Sloboda” i mladež SPS-a, bivše stranke Slobodana Miloševića, a danas proruskog Ivice Dačića, Skupštini je grada Beograda i predsjedništvu Srbije donijela nesvakidašnju inicijativu. Od srpskih vlasti zahtijevaju da se ulica i trg u Beogradu nazovu imenom jednog od najvećih balkanskih krvnika 20. stoljeća, bivšeg predsjednika Srbije i Jugoslavije, imenom Slobodana Miloševića. Na istoj adresi bivšem diktatoru žele postaviti i kip.

U nedjelju će se navršiti 12 godišnjica njegove smrti. Posjetimo, Slobodan Milošević umro je 11. ožujka, 2006. u haškoj tamnici ne dočekavši kaznu za svoje zločine. Danas su u Srbiji mnogi, izgleda zaboravili tko je i što je sve učinio mrtvi diktator. Inicijativu je pokrenuo počasni predsjednik SPS-a Milutin Mrkonjić, navode srpske Večernje novosti.

Bivši potpredsjednik srpskog parlamenta i ministar infrastrukture i prometa u vladi Mirka Cvetkovića u Srbiji je poznat kao ženskar, dok je u Hrvatskoj ‘slavu’ stekao svojim izjavama u kojima veliča Miloševića kao heroja.

Krajnje je neprimjereno uspoređivati Slobodana Miloševića s hrvatskim generalima Antom Gotovinom i Mladenom Markačem. Za razliku od njih, Milošević nije zločinac i nije osuđen. Nevin je ubijen u haškom kazamatu”, izjavio je 2011. prije oslobađajuće presude hrvatskim generalima.

Podnositelji inicijative smatraju Miloševića jednim od najvećih državnika moderne Srbije koji nije dozvoljavao da bilo tko ponižava srpski narod. Uveo je višestranačje, branio zemlju od NATO-a pa zbog toga postoji moralna obaveza da mu se građani Srbije na ovaj način oduže, smatraju inicijatori.



Ako prijedlog prođe na gradskoj Skupštini, bit će to još jedanput da određene skupine u Srbiji veličaju ratne zločince. Svoje kipove u Srbiji već ima četnički vojvoda Draža Mihajlović, no inicijativa za podizanje spomenika vođi fašističke marionetske vlade u Srbiji u vrijeme drugog svjetskog rata Milanu Nediću, srećom, nije prošla.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI