Hoće li hrvatsko pravosuđe ikada naučiti? Ako im je doista promakao ovaj detalj, onda se mogu pokriti ušima

youtube

Ruga li se Mamić hrvatskom pravosuđu svojim bijegom kojeg on ne zove tako? Očito dobro upućen Zdravko Mamić koji je dobio šest i pol godina zatvora za kriminalne djelatnosti u nogometu sigurno je dobro obavješten čovjek, poznavajući sve pore društva znao je da bi mogao dobiti više od pet godina zatvora što automatski znači da bi ostankom u Hrvatskoj morao odmah u istražni zatvor, do pravomoćnosti presude.

Zar se od čovjeka koji je bio upućen u sve pravne okolnosti, a ta upućenost bila je temelj zaobilaženja zakona, očekivalo da će mirno primiti kaznu, sjesti odmah u ćeliju, pokajati se?

Ne, Zdravko Mamić svojim je istupom na posljednjoj press konferenciji, kada je objavljivao navodnu Cvitanovu prepisku s osječkim sucima, najavio što sprema. Samo je njegove rečenice trebalo točno shvatiti.

Hvaleći prijatelje iz Srbije i Bosne i Hercegovine, hvastajući se njihovom podrškom, što nije imalo nikakvu vezu, baš nikakve dodirne točke s temom suđenja, on je sebi otvarao put za odlazak iz Hrvatske. U Bosnu i Hercegovinu ili Srbiju.

Mamić je učinio ono što su mnogi prije njega učinili, od zakona i kazne u Bosnu i Hercegovinu su bježali mnogi, od nekoliko desetaka slučajeva izdvojit ćemo samo neke, zbrisali su tamo i Glavaš i Kutle, sjećate li se doktora Ognjena Šimića koi je zbog primanja mita u Rijeci osuđen na devet godina zatvora. Otišao je mrtav-hladan u Sarajevo, tamo se zaposlio u bolnici, nije bio izručen, nije se pojavlivao u Hrvatskoj, pa i umro je u Bosni i Hercegovini.



I on je govorio da nije pobjegao.

Prirodna je želja svakog čoveka za slobodom, pa i onoga koji se ogriješi o zakon. Sloboda je najveće bogatstvo, i u konkretnom slučaju veće bogatstvo od onog kojeg je Mamić stekao radom u nogometu. Sad je to i on shvatio. Njemu u Bosni i Hercegovini neće biti loše, ali to nije to. Nedostajati će život kakav je imao do sada, nedodirljivost, zagrebačke ulice i maksimirske tribine. Je li ipak metafizika vrijednija od materije koju posjeduje? To će zaključiti sam…

Hrvatskom pravosuđu i društvu ostaje opomena, čak i bol što mnogi koji su osuđeni neće odslužiti kazne. Što jednom društvu, a hrvatsko društvo si utvara da je pravedno, moralno, vjerodostjno zapravo oduzima legitimitet.

Ako je istina da je Zdravko Mamić tek nedavno stekao bosanskohercegovačko državljanstvo onda se mogu pokriti ušima i oni koji su tražili dokaze iz Uskoka, i suci, pa i svi mi. Nije li to predvorje besmisla.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI