Hoće li policija podnijeti kaznenu prijavu protiv ministrice Žalac?

screenshot HRT

Uobičajena je procedura da se u ovakvim situacijama podnese kaznena prijava, rekao je Kregar.

Hoće li policija podnijeti kaznenu prijavu protiv ministrice Gabrijele Žalac? Sve detalje u Novom danu N1 televizije komentirao je profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Josip Kregar.

Ministrica Gabrijela Žalac sudjelovala je u prometnoj nesreći u kojoj je teže ozlijeđena desetogodišnja djevojčica te je vozila vez važeće vozačke dozvole. Radi toga je primjeru Andreju Plenkoviću ponudila ostavku, no on je nije prihvatio rekavši kako je ministrica učinila samo propust.

Profesor Kregar je pojasnio je li plaćanje kazne za nevažeću vozačku dozvolu jedina posljedica za ministricu Gabrijelu Žalac.

“Što vrijeme više prolazi, to je više pitanja na koja nemamo odgovore. Ono što primjećujem je da svi koji daju izjave u ime Vlade govore o tome da je vozila s nevažećom vozačkom, ali ne radi se o tome uopće.

Njezin krimen je činjenica da je udarila dijete. Ona je vozila cestom na kojoj se vozi s posebnim oprezom. Zbog čega, ne znamo. Ali to što je učinila je počinjenje kaznenog djela s teškom tjelesnom povredom, djevojčica je završila u bolnici.



Sljedeće je očekivati kaznenu prijavu, ne prekršajnu prijavu zbog dokumenta, nego kaznenu prijavu što je svojim autom ozlijedila dijete. Stupanj njene krivnje će se onda utvrđivati pred sudom. A to više nije mala stvar”, rekao je Kregar.

“Ovdje se u prvoj izjavi imputira da je djevojčica neoprezno prelazila kolnik. Samo čekam naslov u novinama da je neoprezna djevojčica oštetila službeni automobil. Ovdje se radi o činjenici da je sve više elemenata pojavljuje koji ministricu okrivljuju.

To što će ona izazvati simpatije, sućut – ona se rasplakala, doista joj je vjerojatno krivo. Ali činjenica da je nakon nesreće otišla na misu, na krstitke, da je bila na ručku – pitanje je u koliko sati se to dogodilo, koliko brzo je obavljen očevid, kako izgleda policijski zapisnik, kako ona to koristi službeni automobil – u privatne svrhe, nema ni vozača koji je vozi, to je bila njena privatna stvar”, pojasnio je Kregar.

Uobičajena je procedura da se u ovakvim situacijama podnese kaznena prijava, rekao je Kregar.

“Imali smo dužnosnike u ovakvim ili težim situacijama, u kojima nije bilo spora, prijave su se podnosile, postupci provodili. Ne možemo unaprijed znati kakva je težina povrede, niti zašto ona nije imala potrebnu pozornost – ali zašto nije na mjestu stala?

Pa nije djevojčica istrčala i lupila automobil, nego je automobil lupio djevojčicu. Hoće li se pretvoriti u optužnicu, ocijenit će DORH. Ja očekujem da su elementi takvi da će doći do dizanja optužnice, ali su politički elementi ti koji prevladavaju – što prije zaboraviti da se dogodilo, što prije umanjiti štetu jer izbori dolaze.

I ovdje se radi o tome da se jedna nestabilna vlada održi. Ona je bila jedna od ključnih ministara u Vladi Andreja Plenkovića i on može reći da je njemu teško nje se odreći. Ali mi ovdje imamo izjavu da je to moralno pitanje – pa ako se radi o moralnom pitanju, onda je to njena stvar i onda se ne nudi ostavka, nego se daje ostavka.

U Hrvatskoj se uobičajio taj paradoksalan pojam – ponudio sam ostavku. Ako se radi o tome da je to moralni stav i ako se iz etičkih razloga podnosi ostavka, onda se nema nikoga drugoga pitati nego onoga tko je podnosi. Ostavka ne može biti – nego neuvjetna”, rekao je Kregar.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI