Holy: HDZ bi mogao osvojiti i više mandata u EP nego što pokazuju ankete

screenshot

Komunikacijska stručnjakinja i bivša čelnica ORaH-a Mirela Holy komentirala je za N1 ankete uoči izbora za Europski parlament koje HDZ-u predviđaju šest, SDP-u tri, Živom zidu dva, a Mostu jedan mandat. Osvrnula se i na predstojeće predsjedničke izbore te šanse Kolinde Grabar Kitarović.

Holy kaže da će rezultati europskih izbora izgledati drugačije, jer u anketama nije uračunata Amsterdamska koalicija koju čini sedam stranaka i koja će izaći sa zajedničkom listom.

“Moramo također imati na umu, bez obzira na koji se način ispitanici izjašnjavaju u anketama, izlaznost je prilično mala. Ne vjerujem da će se promijeniti i na ovim izborima. Mala izlaznost najviše u korist ide velikim strankama, ponajprije HDZ-u, a u određenoj mjeri i SDP-u. Primjerice SDP, istraživanje kod posljednjih parlamentarnih izbora na uzorku od devet tisuća ljudi. Biračko tijelo SDP-a je najstarije biračko tijelo i oni puno discipliniranije izlaze na izbore od mlađih. Rezultati će se vjerojatno razlikovati od ankete, obuhvatit će čak i veći broj mandata za HDZ”, misli Holy.

Podsjeća da je na prošlim izborima izabrano 11, a da će na ovim biti izabrano 12 europarlamentaraca. Prag je na prošlim izborima bio iznad osam posto, a sad će biti nešto iznad sedam posto.

ORaH, kojem je Holy bila na čelu, je dobio nešto manje od 100 tisuća glasova i osvojio jedan mandat, na ovim izborima bi oko sedamdeset tisuća glasova trebalo biti dovoljno za jedno mjesto u EP.



Holy ne daje velike šanse ujedinjenoj desnici i Neovisnima za Hrvatsku.

“Ako gledamo u prošlost, možem zaključiti da neće imati dobre perspektive. HDZ uvijek uspije konsolidirati svoje biračko tijelo. Pogotovo na izborima gdje je potrebno dosta glasova da bi se osvojio jedan mandat… Mislim da neće uspjeti osvojiti mandat”, poručuje.

Slično je i sa Živim zidom koji ima izraženo euroskeptičnu retoriku. “Ako uspiju na toj retorici motivirati svoje tijelo, mogu imati dobre rezultate. Mislim da se tako što neće dogoditi. EP izbori nisu baš atraktivni, mala je izlaznost. Veliki dio birača ŽZ su mladi ljudi koji ne izlaze rado na europske izbore. Mislim da će se boriti za drugog zastupnika na europskim izborima”, rekla je Holy.

Na pitanje hoće li tri osvojena mandata učvrstiti Bernardića na čelu SDP-a, Holy kaže da će, prema spekulacijama iz SDP-a, jedan osvojeni mandat dati vjetar u leđa Bernardićevim protivnicima, da će tri mandata ojačati Bernardića, a da bi najgori rezultat bio da se zaustave na dva mandata jer bi se “zadržalo stanje agonije u stranci”.

Komentirala je nagađanje da bi Andrej Plenković postao moćniji od Franje Tuđmana kada bi ostvario pobjede na europskim i parlamentarnim izborima, kao i kad bi kandidat HDZ-a osvojio predsjedničke izbore. “On je već sad vrlo moćan. Plenković je u simbiozi s načinima funkcioniranja HDZ-a, nije drugačiji od onoga što smo do sada vidjeli u HDZ-u. Franjo Tuđman je bio predsjednik kada nismo imali parlamentarnu demokraciju, to smo postali tek kad je SDP došao na vlast i kad je promijenjen Ustav. Ovlasti predsjednika su do tada bile daleko veće. Ne bih se mogla složiti s tom tezom. Da je njegova pozicija izrazito moćna, to bih rekla da jest”, smatra Holy.

Dodaje da je teško prognozirati rezultate predsjedničkih izbora i šanse Kolinde Grabar Kitarović jer se ne zna tko će joj biti protukandidati. “Hoće li se Milanović uključiti, tko će stajati iza njega, kakvu će infrastrukturu imati ako se to dogodi. Pitanje je hoće li HDZ jednako čvrsto stati iza nje kao kandidatkinje kao što je to bilo 2015. godine”, zaključila je Holy za N1.

“Hrvatski birači su apatični i misle da su europski izbori nevažni, što je potpuno pogrešna percepcija. Misle da služe samo da se političari uhljebe na dobre plaće. Birači nisu zato motivirani i zato je jako važno kako će se provoditi kampanja. Ona bi trebala biti u velikoj mjeri edukativna, kako bi se građane upoznalo s funkcioniranjem EU… Treba ljudima objasniti koje su to politike, one su jako važne i jako utječu na život u RH. Nije svejedno tko će biti izabran u EP”, upozorava Holy.

Amsterdamska koalicija tvrdi da su čak druga snaga, iza HDZ-a, a Holy kaže da su krenuli napadi na pojedince iz te koalicije tj. na Anku Mrak Taritaš, koja se ispričala jer nije prijavila primanja u imovinskoj kartici.

“Ti napadi dolaze prije iz vladajuće većine, možda njene bivše stranke. Hoće li se reflektirati na konačni rezultat izbora, vidjet ćemo, ali ovo nije pozitivan element za Amsterdamsku koaliciju. Bilo je i prije problema pa je i zato Pametno izašlo van iz koalicije. Ima još dosta vremena, može se puno dogoditi u dva i pol mjeseca”, podsjeća komunikacijska stručnjakinja.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI