Horvat: ‘Radikalne promjene u strukovnom obrazovanju nužne za industrijski rast’

screenshot

„Agrokor prije godinu dana i Agrokor danas su dvije potpuno drugačije priče“, rekao je ministar

U emisiji HR-a “Poslovni tjedan” gostovao je novi ministar gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva Darko Horvat.

Na početku emisije naglasio je da Hrvatska, ako se ozbiljno, radikalnim promjenama ne uhvati ukoštac sa strukovnim obrazovanjem, za 10 godina neće imati perspektivu industrijskog rasta. „Ovakvim pristupom srednjem strukovnom obrazovanju odreći ćemo se svega onoga što stvara komparativne prednosti i uopće mogućnost razvoja. Nekoliko je segmenata koji se u Hrvatskoj moraju početi događati paralelno“, istaknuo je. Podsjetio je na ono što svi mi znamo, a to je da se u zadnje tri godine događa egzodus kvalitetne radne snage izvan granica Republike Hrvatske.

Ministar Horvat rekao je kako je i prije godinu dana, kad je bio saborski zastupnik, premijer Andrej Plenković imao njegovu potporu za način rješavanja krize u Agrokoru. 

„Agrokor prije godinu dana i Agrokor danas su dvije potpuno drugačije priče“, rekao je. Izrazio je očekivanje da će se nagodba postići u zadanim vremenskim okvirima jer je u interesu svih uključenih u proces. Daje punu potporu izvanrednom povjereniku Fabrisu Perušku jer mu je, kaže, glavni cilj riješiti situaciju s dobavljačima. „Ako želimo Agrokor koji će tržišno funkcionirati u Hrvatskoj i regiji, moramo znati da on bez kvalitetnih dobavljača ne može uspjeti“. 

Na pitanje postoji li mogućnost postizanja nagodbe bez dobavljača, Horvat je rekao kako postoji matematička vjerojatnost. No, ponovio je, „ključ cijele priče je izići čista obraza prema dobavljačima koji su ključ za funkcioniranje kompanije“



Ono što je sigurno je da Agrokor neće potonuti niti će potonuti njegovi dobavljači, a posebno oni koji su uspjeli namiriti 100-postotni iznos svojih tražbina. Upravo to je dokaz da nam je ovaj zakon trebao“,istaknuo je ministar za HR.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI