HPB: ‘Uvjet za dokapitalizaciju je da država ostane većinski vlasnik’

Patrik Macek/PIXSELL

Prvi uvjet za dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB) je da država ostane većinski vlasnik, a nikako nije riječ o “tihoj privatizaciji”, priopćili su u utorak iz HPB-a u reakciji na nedavni istup saborskog zastupnika Ivana Lovrinovića o pripremama za tihu privatizaciju i prodaju Banke strancima.

“Hrvatska poštanska banka zaustavila je rast krajem 2016. zbog granične adekvatnosti kapitala od kada se predlaže njena dokapitalizacija. Od početka je prvi uvjet za dokapitalizaciju da RH ostane većinski vlasnik”, ističu iz HPB-a.

Naglašavaju kako “nije riječ o tihoj privatizaciji niti je Uprava HPB-a dobila nalog u tom smjeru, nego o pokušaju dokapitalizacije u kojem mogu sudjelovati svi kvalificirani ulagatelji kako bi se omogućio daljnji razvoj i rast Banke”.

“Prvenstveno se računa na postojeće dioničare od kojih je najveći Republika Hrvatska”, zaključuje se u priopćenju HPB-a.

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan je izjavio kako je smisao tihe i zakulisne privatizacije HPB-a preuzimanje Jadranske banke iz Šibenika koja se našla u velikim problemima, a postala je poznata zbog kreditiranja koncerna Agrokor.



Na konferenciji za novinare koju je održao ispred HPB-a u Jurišićevoj ulici Lovrinović je poručio da HPB treba ostati u pretežitom državnom vlasništvu i kao takva mora poslovati na tržišnim načelima ali joj ključni cilj ne smije biti maksimalizacija profita već financiranje projekta za koje nisu zainteresirane privatne banke, posebno strane te mora financirati poljoprivredu i inovacije čime bi se stabiliziralo ruralnu Hrvatsku i zaustavilo iseljavanje mladih.

Stranka Promijenimo Hrvatsku zatražila je od Vlade da provede dokapitalizaciju putem inicijalne javne ponude gdje će se dopustiti hrvatskim građanima da kupuju dionice do najviše 20 tisuća kuna. Lovrinović je tom prigodom rekao i kako je “zakulisnom privatizacijom” bilo predviđeno da građani mogu biti dioničari ali samo ako imaju 780 tisuća kuna, što je, po njegovom mišljenju, znak da se i HPB želi pretvoriti u stranu banku.

Tomislav Vuić, predsjednik uprave HPB-a, izjavio je krajem prosinca kako će dokapitalizacija biti provedena. Naveo je kako je prioritet banke u 2018. godini unaprijeđenje proizvoda i usluga, razvoj digitalnih kanala i suradnja s Hrvatskom poštom.

HPB je najmanje kapitalizirana banka od svih većih banaka u Hrvatskoj, pa je za daljni rast volumena i profita potreban novi kapital.

‘U 2018. ćemo pokušati balansirati održivi rast i profitabilnost, koja će ove godine biti pod utjecajem Agrokora’, kazao je Vuić za tportal.

HPB je sedma banka po veličini u Hrvatskoj, ima 53 poslovnice i ispostave, osam regionalnih centara za stanovništvo i 11 za gospodarstvo, 600 tisuća fizičkih osoba klijenata i više od osam tisuća korporativnih klijenata.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI