Hrvaticama se putem Facebooka javljaju američki vojnici! O čemu se radi?

Davor Puklavec/PIXSELL

Ako ste žensko i još niste, postoji velika vjerojatnost da ćete uskoro putem Facebooka dobiti zahtjev za prijateljstvom koji će vam uputiti američki vojnici, stacionirani u Siriji ili nekoj drugoj državi gdje Amerikanci ratuju, piše portal direktno.hr.

Kao i prije otprilike godinu dana, kad su se Hrvatima na identičan način masovno javljale atraktivne žene i u ovom slučaju riječ je o internetskoj prevari.

Koristeći se lažnim profilima, na kojima se često nalaze (ukradene) fotografije stvarnih osoba prevaranti sa žrtvama pokušavaju sklopiti virtualno prijateljstvo. Ako netko prihvati zahtjev, bit će kontaktiran porukom na engleskom jeziku ili na iskrivljenoj ‘google translate’ verziji hrvatskog.

U početku sve izgleda bezazleno, nekima čak i simpatično. Sve dok prevarant ne procijeni da je stekao nečije povjerenje.

Tada će novu prijateljicu zamoliti da komunikaciju s Facebooka prebace na neki drugi servis koji je teže nadzirati ili da dopisivanje nastave putem e-maila te će od nje zatražiti uslugu, koja u pravilu uključuje uplatu novca iz različitih razloga.



Primjerice, za osobno ili liječenje teško bolesnog djeteta, ako su dogovorili susret uživo – za troškove zrakoplovne karte, vize, plaćanje hotelskog smještaja…

Vjerojatno će i obećati da će vam vratiti čim se vidite ili da ćete dobiti proviziju nakon što dobiju bogato nasljedstvo i/ili prodaju nekretninu koja ‘samo što nije prodana’.

Kod već spomenutog javljanja atraktivnih djevojaka, prevaranti su nakon stečenog povjerenja, žrtvama predlagali cyber sex, tražeći od njih da se pred web kamerom razodjenu, masturbiraju i slično. Ne sluteći što ih čeka, neki muškarci su pod navalom uzbuđenja na to i pristali, ne znajući da ih osoba s druge strane snima.

Čim to žrtva napravi, s druge strane dobit će poruku u kojoj će se od njega zatražiti novac, ako prevareni ne želi, da se snimka toga što je  radio pred kamerom, ne proslijedi njegovim prijateljima, poslodavcima, članovima obitelji odnosno svima koji se nalaze na njegovoj listi Facebook prijatelja.

Logično, žrtva će se pokušati zaštititi blokiranjem ucjenjivača, no tada je već prekasno jer dok je dopisivanje bilo još prijateljsko, ucjenjivač je već prikupio sve podatke koji su mu bili potrebni. A ako mu ne uplatite, da se ne šali, pokazat će vam što će svoju prijetnju zaista ostvariti.

Iako se Facebook, MUP, FBI i mnoge službe koje su se specijalizirale za borbu protiv prevara na internetu  bore protiv takvih prevaranata, istima je teško uči u trag.

Stručnjaci za računalnu sigurnost zato ljudima savjetuju da ne  prihvaćaju zahtjeve za takvim prijateljstvima te da ne šalju novac nepoznatim osobama koje su upoznali na Facebooku, stranicama za online upoznavanje i sličnim servisima, kao niti osobama koje putem interneta nude brzu zaradu, sigurne oklade na namještene utakmice.

Isto vrijedi za ponude koje uključuju prodaju  iPhonea i ostalih mobitela/uređaja, odjeće i obuće poznatih marki po cijenama koje djeluju toliko nestvarno, da mnogi ne žele propustiti priliku dočepati se nečega tako jeftinog.

Jer nakon uplate, šanse da će novac prevarenim žrtvama  biti vraćen su jako male.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI