Hrvatska emigracija ustala na noge! Poslali ozbiljno pismo premijeru zbog Hrvatskih studija

Marko Prpic/PIXSELL

Ako dosad niste znali, Sveučilište u Zagrebu osnovalo je studij Demografija i hrvatsko iseljeništvo (dvopredmetni, sveučilišni, integrirani). Izvođač ovof programa su Hrvatski studiji, a trajat će 5 godina. Međutim, iako je studij osnovan, a izvedbeni plan sastavljen, maturanti ovaj studij ne mogu upisati zbog toga što ministarstvo znanosti i obrazovanja iz nekih proceduralnih razloga ne želi upisati u Upisnik studijskih programa. Shodno tome, ovaj studij nije moguće upisati, a kako stvari stoje, to neće moći učiniti niti na ovom upisnom roku.

Zbog svega toga, reagirala je hrvatska emigracija poslavši pismo premijeru Plenkoviću u putem kojim ga mole da se ne odugovlači s upisom. Inače, pismo je poslao Stjepan Asić, jedan od predstavnika organizacije pod nazivom “Hrvatski svjetski kongres”, a koja navodno predstavlja iseljene hrvate. Na svom godišnjem sastanku u Mostaru poručili su kako je studij demografije i izvan domovinstva itekako dobro došao. Inače, na tom sastanku je izražena želja da Australija, Južna Amerika, USA i Kanada imaju po jednog zastupnika u Hrvatskom Saboru, dok bi za Europu morala biti osigurana dva zastupnika. Pismo prenosimo u cijelosti:

Ministrica Divjak poslala je na Sveučilište dopis od 31.7.2019. kojim je pokušala vratiti na početak već provedeni postupak.

Sveučilište je 9. kolovoza detaljno odgovorilo na sve objekcije. Razvidno je kako su svi prigovori MZO-a arbitrarni i nepotrebno se i birokratsko udaljavaju od važnosti ovoga studija za hrvatsku budućnost.

Međutim, MZO i dalje odugovlači s upisom u Upisnik studijskih programa i na taj način sprječava maturante da ga izaberu na jesenskom upisnom roku te da on krene od ove jeseni.



Svjesno problema i važnosti proučavanja, poučavanja i spoznavanja demografije i hrvatskoga iseljeništva, više od četrdeset znanstvenika i nastavnika udružilo je svoje znanje, sposobnosti i entuzijazam kako bi napravili studijski program. On je prošao strogu proceduru akreditacije i međunarodnoga vrjednovanja, Senat ga je donio, dobio je odobrenje Nacionalnoga vijeća za znanost i pozitivno mišljenje Agencije za znanost i visoko obrazovanje (sve u privitku).

To je prvi studij demografije u Hrvatskoj i prvi studij hrvatskoga iseljeništva u svijetu. Za njim postoji iznimna znanstvena, društvena, gospodarska, kulturna i nacionalna potreba. To je strateški prevažan projekt Sveučilišta u Zagrebu, kruna 350. obljetnice njegova postojanja, ali i Vlade RH i zato ga je sam Predsjednik Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković najavio na sjednici Vladina savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Vukovaru već 18. prosinca 2017. godine (https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-odlucni-smo-i-angazirani-na-kljucnim-pitanjima-za-hrvate-koji-zive-izvan-hrvatske/23073).   

Hrvatski svjetski kongres također ju je prepoznao i dao studijskomu programu demografije i hrvatskoga iseljeništva izrazitu potporu u Priopćenju od 19. srpnja 2019. i u točki 8. Izjave Godišnje skupštine u Mostaru 28. srpnja 2019. (http://hsk.hr/2019/07/29/izjava-javnost-redovna-godisnja-skupstina-hsk-26-srpnja-28-srpnja-2019-mostaru/).

Potvrda važnosti demografske problematike za Europu i Hrvatsku jesu izgovorene riječi i najave Predsjednika Vlade RH 30. srpnja 2019. u prigodi posjeta novoizabrane predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen Hrvatskoj, kako će demografska problematika biti ključni fokus djelovanja tijekom hrvatskoga predsjedanja Europskom unijom.

Situacija je ozbiljna. Samo Premijer može osigurati odgovornost sudionika postupka s Vladine strane. Nepokretanje studijskoga programa ove godine može izazvati samo loše razvojne, akademske, društvene i političke posljedice. Daljnje odgađanje može samo i nepotrebno štetiti Premijeru i stranci. Postupanje je neodgodivo zbog pravodobnoga upisa studenata.

Potrebno je samo u jedno računalo u Ministarstvu znanosti unijeti podatke u nekoliko rubrika u Upisnik studijskih programa: Demografija i hrvatsko iseljeništvo (dvopredmetni, sveučilišni, integrirani), nositelj Sveučilište u Zagrebu, izvođač Hrvatski studiji, trajanje 5 godina, 150 bodova po ECTS-u, polje 5.11. Društvene znanosti / Demografija, akademski naziv magistar/magistra demografije i hrvatskoga iseljeništva, klasični način izvođenja, jezik izvođenja: hrvatski.

Poštovani predsjedniče,
Obračam Vam se po ovom važnom pitanju, naime o odugovlačenju s upisom u
Upisnik studijskih programa Studija demografije i hrvatskog iseljeništva od strane
MZO koji na taj način onemogućuje maturantima izbor na jesenskom upisnom roku.
Ustvari onemogućuje se početak cijelog ovog projekta koji je prošao strogu
proceduru akreditacije od Senata sveučilista, Nacionalnog vijeća za znanost i dobio
pozitivno mišljenje Agencije za znanost i visoko obrazovanje.
Studij demografije i hrvatskog iseljeništva suglasan je s Vašim stavom, stavom Vlade
RH, kako ste sami najavili na otvorenju Konstituirajuće sjednice 2. Saziva Savjeta
Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske na 18. prosinca 2017. u
Vukovaru gdje ste još jednom istakli važnost pozitivnog uključenja hrvatskih
državljanina, neovisno gdje oni življeli, u politički i društveni život zemlje.
Ovaj studij je korak naprijed u tom međusobnom povezivanju, boljem upoznavanju
iseljeničke demografije i iseljeništva opčenito. To je strateški važan projekt
Sveučilista u Zagrebu, kruna 350. obljetnice njegovog postojanja. Važnije ustanove
od Hrvatskog sveučilsta nemamo koja bi se bavila problematikom hrvatskog
iseljeništva.

2

Demografska problematika je isto tako jedan od ključnih djelovanja buduće evropske
politike EU i zemalja članica, kojoj će Hrvatska slijedeće godine biti predsjedatelj.
Sve u svemu radi se o jednom važnom projektu koji uza sve dozvole i podrške
nažalost još jedino čeka zeleno svijetlo ministrice znanosti i obrazovanja?
Stoga apeliramo na Vas, poštovani predsjeniče Vlade Republike Hrvatske, da projekt
Studij demografije i hrvatskog iseljeništva bude u naznačenom roku prihvaćen i čim
prije uključen u Upisnik studijiskih programa Sveučlišta u Zagrebu. Unaprijed hvala.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI