Hrvatska je prva u svijetu po broju darivatelja organa

"Zajedno u misiji spašavanja života" bila je glavna tema jubilarnog kongresa, a ujedno je i najvažnija ideja vodilja ove organizacije

Povodom 50. godišnjice Eurotransplanta ministar zdravstva Milan Kujundžić sudjelovao je na jubilarnom kongresu i predsjedničkom simpoziju organizacije donora organa u Noordwijku. Glavna tema kongresa bila je “Zajedno u misiji spašavanja života”, a Hrvatska se istaknula kao najsvjetliji primjer suradnje koja spašava živote.

Piropćenje Ministarstva zdravstva povodom ovog događanja prenosimo u cijelosti:

“Povodom 50. godišnjice Eurotransplanta, na jubilarnom kongresu i predsjedničkom simpoziju ove organizacije u Noordwijku, 5. listopada 2017. godine, kao izaslanstvo Republike Hrvatske sudjelovali su ministar zdravstva Milan Kujundžić, nacionalni koordinator za transplantaciju dr. Mirela Bušić, izvanredna opunomoćena veleposlanica Andrea Gustović-Ercegovac i posebni savjetnik ministra zdravstva dr. Mate Car. Ovu prigodu svojim prisustvom uveličao je i Nj.E. kralj Willem-Alexander od Nizozemske.

“Zajedno u misiji spašavanja života” bila je glavna tema jubilarnog kongresa, a ujedno je i najvažnija ideja vodilja ove organizacije. U tonu glavne teme kongresa, Ministar Kujundžić održao je prezentaciju pod nazivom “10 Years, Million Gifts” (10 godina, milijun darova)“.

Hrvatska je danas ovdje uistinu zvijezda, a za to trebamo zahvaliti dvjema skupinama – jedna od njih su oni kojih više nema, koji su dali organe, odnosno njihova je rodbina pristala na darivanje, a druga skupina je veliki tim ljudi koji se bavi transplantacijama i koji su uistinu napravili čudo”, rekao je tom prigodom ministar Kujundžić.



Vjerojatnost pronalaska adevkatnog donora čiji će organ biti kompatibilan s tkivom primatelja jako je mala. Ta vjerojatnost se povećava ako se stvori središnja baza podataka donora i onih koji čekaju na transplantaciju i ako obuhvaća veliki broj stanovnika. Zbog tih razloga osnovan je Eurotransplant u koji se Hrvatska uključila 2007. godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI