Hrvatska je uporno na samom dnu ljestvica, zakazujemo

screenshot

Hrvatska je u zadnjih pet godina iz fondova EU povukla manje od dvije milijarde eura od ukupno raspoloživih 10,7 milijardi eura. Najviše su povukli poduzetnici, dok su područja poput širokopojasnog interneta i obrane od poplava zakazala. Program konkurentnosti i kohezije u 2019. godini zato će se izmijeniti te će se novac prebaciti u područja od većeg interesa, piše N1.

Uskoro na nekoliko lokacija u Hrvatsku stižu superračunala koje je financirala EU, a namijenjena su znanstvenicima i istraživačima.

“Sastoji se u osiguranju računalnih i spremišnih kapaciteta koji će biti dati na korištenje znanstvenoj zajednici, a to je preduvjet nužan da biste mogli raditi moderna istraživanja, obrazovanje i sudjelovanje u modernim projektima”, rekao je zamjenik ravnatelja Srca Ivan Marić.

Radi se o jednom od najvećih projekata koji je ugovoren prošle godine na jednom od ukupno 152 natječaja. Hrvatska je došla na 62 posto ugovorenih projekata. No, zakazala je kod povlačenja novca iz fondova.

“Mislim da u tom kontekstu nismo dobro projicirali, da tijela nisu dobro projicirala, nisu to realno napravili. To je jako teško unaprijed procijeniti”, rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.



Stručnjaci kažu da se Hrvatska nije uigrala te da je po isplaćenom novcu lošija samo Španjolska. Ministrica očekuje rast ugovorenih projekata na 85 posto, kako bi do kraja 2020. raspisali natječaje za cjelokupni iznos. Nakon toga, kreće rok od još tri godine u kojem se dodijeljena sredstva moraju iskoristiti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI