Hrvatska odbila Europsku komisiju: Neće mijenjati Zakon o privatizaciji Ine

Patrik Macek/PIXSELL

Saborski Odbor za europske poslove dao je podršku Vladi da pred Europskom komisijom obrani strateške interese Hrvatske i obrazloži zašto ne želi mijenjati Zakon o privatizaciji Ine

Hrvatska Vlada zasad neće mijenjati Zakon o privatizaciji Ine iako je to prije dva mjeseca zatražila Europska komisija. Saborski Odbor za europske poslove dao je podršku Vladi da pred Europskom komisijom obrani strateške interese Hrvatske i obrazloži zašto ne želi mijenjati Zakon o privatizaciji Ine, što od nje traži Komisija.

To znači da se zasad ne odričemo prava na veto u slučaju odluka koje se odnose na prodaju dionica ili imovine u vrijednosti koja prelazi određeni prag. Europska komisija smatra da su te odluke suprotne pravilima o slobodi kretanja kapitala, zbog čega bi mogla pokrenuti i sudski spor protiv Hrvatske. “Jednoglasno smo dali podršku Vladi da pred Europskom komisijom obrazloži odluku – zašto u ovom trenutku ne bismo mijenjali zakon o privatizaciji Ine. I vjerujemo da će komisija prepoznati važnost energetskog sektora i trenutne okolnosti”, kazao je predsjednik Odbora za europske poslove Ivan Domagoj Milošević.

U prilog tome ide “važna nova okolnost – činjenica da smo krenuli u proces otkupa MOL-ovog udjela u INI”, poručio je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović. Odbor traži od vlade da krene u razgoore s Europskom komisijom nakon toga eventualnalni, ako komisija tako odluči, spor na sudu.” Član Odbora za europske poslove (SDP) Joško Klisović poručio je kako “Odbor traži od Vlade da krene u razgoore s Europskom komisijom. Nakon toga slijedi, ako Komisija tako odluči – eventualni spor na sudu”.

 

Facebook Comments



Loading...
DIJELI