Hrvatska odvjetnička komora pokrenula postupak protiv odvjetnika Šavorića

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) zbog sumnje u sukob interesa danas je pokrenula disciplinski postupak protiv odvjetnika Borisa Šavorića, Tonija Smrčeka i Tina Doličkog. Protiv Šavorića je istodobno pokrenut i postupak zbog sumnje u odavanje odvjetničke tajne.

Protiv Borisa Šavorića i njegovog bivšeg partnera Tonija Smrčeka pokrenuti su postupci zbog sumnje u sukob interesa jer su paralelno radili za VTB banku i pisali Lex Agrokor.

“Nakon provedenih izvida, utvrđeno je za odvjetnika  Borisa Šavorića postojanje osnova sumnje da bi počinio težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva iz čl. 96. toč. 5 i 7. Statuta Hrvatske odvjetničke komore.

Za odvjetnika Tonija Smrčeka utvrđeno je postojanje osnova sumnje da bi počinio težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva iz čl. 96. toč. 5 Statuta Hrvatske odvjetničke komore.

U drugom postupku, utvrđeno je za odvjetnika Tina Doličkog postojanje osnova sumnje da bi počinio težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva iz čl. 96. toč. 5 Statuta Hrvatske odvjetničke komore.



U disciplinskim postupcima pokrenutim radi navedenih osnova sumnji, provest će se daljnje radnje radi donošenja odluke o tome postoji li osnovana sumnja dostatna za podizanje optužnice protiv imenovanih odvjetnika.

Disciplinska tijela Hrvatske odvjetničke komore (Disciplinsko tužiteljstvo, Disciplinski sud i Viši disciplinski sud) samostalna su i neovisna u svom radu, članovi tih tijela izabrani su izravno od strane Skupštine HOK i o svom radu podnose izvješće jedino Skupštini HOK. Niti jedno drugo tijelo HOK (Upravni odbor HOK, Izvršni odbor HOK, Predsjednik HOK i dr.) ne može i ne smije utjecati na rad disciplinskih tijela HOK.

Hrvatska odvjetnička komora”, stoji u priopćenju Komore.

Zbog svega navedenog trojici odvjetnika prijeti gubitak licence za obavljanje odvjetničke službe na određeno razdoblje ili trajno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI