Hrvatski generalski zbor napustili admiral Davor Domazet Lošo i general Mile Ćuk!

hgz

Dejan Jović likuje

Nakon što su Hrvatski generalski zbor napustili general Željko Sačić u listopadu 2018. godine, te general-bojnici Ivan Tolj i Ivan Kapular 10. veljače 2019. godine, u srijedu su ga napustili admiral Davor Domazet Lošo i general Mile Ćuk.

Iako je predsjednik HGZ-a Pavao Miljavac nakon izlaska generala Tolja i Kapurala tvrdio kako je sve u najboljem redu, dva dana nakon njegove izjave još su dva visoka časnika napustila ovo tijelo.

Podsjetimo, Željko Sačić generalski zbor je napustio jer su iz udruge nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem poručili kako neće sudjelovati u vukovarskom prosvjedu koji je inicirao gradonačelnik Ivan Penava, a protiv nečinjenja u procesuiranju srbijanskih ratnih zločina tokom Domovinskoga rata. Generali Tolj i Kapular napustili su Hrvatski generalski zbor zbog nereagiranja na dodjelu Medalje Grada Zagreba Budimiru Lončaru, najpoznatijem po uspješnom lobiranju za embargo na nabavu oružja u jeku velikosrpske agresije.

“Pojedine organizacijske strukture u Republici Hrvatskoj među kojima je i Hrvatski generalski zbor – dopuštajući i šuteći na mogućnost da se osobama, pripadnicima totalitarnog komunističkog režima odnosno njegovim izravnim izvršiteljima dodjeljuju priznanja i medalje – ne ispunjavaju svoju društvenu funkciju i razlog svoga postojanja”, istaknuli su u priopćenju general-bojnik Ivan Tolj i general-bojnik Ivan Kapular dodavši kako “Kao utemeljitelji Hrvatskog generalskog zbora nismo mogli niti zamisliti da će pretežita i za javnost često vidljiva svrha djelovanja naše udruge biti paljenje svijeća, polaganje vijenaca i obilježavanje obljetnica.”

Izlaske generala iz HGZ-a komentirao je i prof. dr. sc. Dejan Jović, glavni analitičar bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. On je na Twitteru ustvrdio: “Dakle, Budimir Lončar razbio Generalski zbor (štogod on bio). Bravo. ?



Facebook Comments

Loading...
DIJELI