HSP: Ako Bleiburg “padne”, to je početak kraja hrvatskog naroda

screenshot

Reagirajući na zabranu mise i komemoracije bleiburškim žrtvama, HSP je u subotu priopćio da ako Bleiburg “padne”, to je početak kraja hrvatskog naroda, istaknuo kako je povijesna odgovornost na premijeru Andreju Plenkoviću, te poručio da će pravaši i dalje dolaziti na molitvu i poklon nevinim žrtvama Bleiburga.

“U svjetlu šokantne i neprimjerene vijesti, odbijanja koruškog biskupa da se ove godine održi misa i komemoracija na Bleiburškom polju na kojem su partizansko- komunistički zločinci poubijali desetine tisuća razoružanih hrvatskih vojnika, civila, djece, žena i staraca držimo se dužnim podsjetiti javnost da svi problemi oko ove komemoracije i mise koincidiraju s dolaskom Ive Sanadera na vlast a kulminiraju sa sadašnjim premijerom Plenkovićem i njegovim koalicijskim partnerom SDSS-om Milorada Pupovca, koji je u ovoj koaliciji neprijeporni autoritet u povijesnim i ideološkim manipulacijama”, kaže, uz ostalo, u priopćenju HSP.

Ta stranka smatra kako je “”neimanje jasnog javnog stava kako Crkve, tako i politike, o ovoj bolnoj rani na tkivu hrvatskog naroda i korištenje istoga samo za potrebe svojih političkih probitaka, najčešće u predizborne svrhe, dovelo do današnjeg stanja”.

Neprihvatljivom, sramnom i ničim obranjivom ocjenjuju odluku koruškog biskupa koji kao katolički prelat, de facto zabranjuje katolički obred na kojem se moli za duše pokojnika koji masakrirani na Bleiburškom polju i svim križnim putovima koji su posljedica Bleiburga. HSP podsjeća da je tada “smaknuto desetke tisuća civila – žena, djece i staraca, kao i tisuće razoružanih vojnika – bez suđenja i presuda – a što je protivno i Ženevskoj konvenciji i zdravom razumu”.

Kažu kako se također ne mogu “oteti dojmu upliva hrvatske politike u ovu skandaloznu odluku o zabrani mise na Bleiburškom polju”.



“Izražavamo otvorenu sumnju da je Crkva sama donijela odluku o zabrani, a bez velikog utjecaja hrvatske politike. Naime, ovogodišnja komemoracija održava se tjedan dana prije izbora za europski parlament, u samoj završnici kampanje. Puno je onih u hrvatskoj politici koji ne žele čuti poruke s Bleiburga, u strahu od loših rezultata na izborima. I oni su svjesni da je gotovo svaka hrvatska obitelj izgubila nekog svojeg člana na Bleiburgu ili na Križnom putu”, kažu u HSP-u.

Poručuju da bez obzira na bilo koju ili čiju odluku o zabrani komemoracije i mise na Bleiburgu, dolazila ona od bilo crkvenih ili svjetovnih vlasti, pravaši će i dalje dolaziti na molitvu i poklon nevinim žrtvama Bleiburga.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI