Hvar je dobio novoga biskupa!

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, glavni zareditelj novoga hvarskoga biskupa Petra Palića u ponedjeljak 30. travnja u hvarskoj katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, obratio se novinarima poslije slavlja biskupskoga ređenja.

“Poznajem Petra od studentskih dana. Zaredio sam ga za đakona i svećenika. Osim toga, povjeravao sam mu najodgovornije dužnosti”, rekao je nadbiskup Puljić. Podsjetio je tako da je biskup Palić u Dubrovačkoj biskupiji obnašao dužnost predstojnika biskupijskoga Katehetskoga ureda do organizatora dočeka pape Ivana Pavla II. Dubrovniku za trećega pastirskog pohoda. Nadbiskup Puljić dodao je kako je i njegov nasljednik biskup Mate Uzinić, novome biskupu povjeravao važne dužnosti.
Na pitanje novinara je li u izboru mons. Palića papa Franjo odlučio birati biskupe koji se neće baviti politikom, mons. Puljić poručio je kako mu to nije poznato, ali kako se raduje imenovanju mons. Palića hvarskim biskupom. Podsjetio je pritom da Papa prethodno dobije prijedlog od biskupa i nuncija za imenovanje novoga biskupa. Papa je posljednji koji donosi odluku, naglasio je zadarski nadbiskup. Svoje obraćanje medijima zaključio je riječima: „Drago nam je da je Božje oko, oko pape Franje palo na Petra te da će odgovoriti svim izazovima. Otoci su zaista izazov. Vjerujem da će Petar na njih uspjeti odgovoriti”.

U izjavi za medije nakon liturgije na kojoj je zaređen za hvarskog biskupa mons. Petar Palić kazao je:

„Htio bih ponoviti ono što sam rekao prigodom imenovanja, a to je da sam s osjećajima poniznosti, odgovornosti i zahvalnosti papi Franji i njegovoj odluci prihvatio ovo imenovanje da budem hvarskim biskupom. To ću činiti onako kako Crkva i kako to vjernici očekuju.”

Na pitanje o demografskoj situaciji na otocima, gdje dolazi kao najmlađi hrvatski biskup, mons. Palić kazao je kako će „Hvarska biskupija surađivati sa svime onim sto je dobro da bi se situacija promijenila”. „Naravno, to znači i poboljšati uvjete života kako bi se ova zajednica i dalje mogla razvijati i rasti”, rekao je biskup Palić.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI