‘I nakon dva sastanka od potpisivanja Ugovora o sukcesiji Srbija ne vraća hrvatske dokumente iz NDH’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

„Do sada smo već triput napravili anketu svih dokumenata za koji imamo trag da su izneseni iz Hrvatske, kao i onih dokumenata nastalih u Beogradu. Proslijedili smo ga u Srbiju kao popis hrvatskih zahtjeva", objasnio je Ivanović

Raspad SFR Jugoslavije 1991./92. doveo je do potpunog prekida znanstvene komunikacije srpskih i hrvatskih povjesničara i znanstvenih institucija. Tako se i razna hrvatska dokumentacija nalazi u Beogradu, posebice ona iz razdoblja Nezavisne Hrvatske Države. Kako doći do tih hrvatskih dokumenata za portal direktno.hr govori pomoćnik ravnatelja za arhivske informacijske sustave i međunarodnu suradnju u Hrvatskom državnom arhivu dr. Jozo Ivanović. Prema riječima Joze Ivanovića, Hrvatska ima sačuvanu dokumentaciju iz vremena NDH, ali nije previše dokumenata očuvano.

“Riječ je o dokumentima Ministarstva vanjskih poslova NDH, odnosno dokumentacije koja je ostala u Srbiji, a nije bila uništena te je transportirana iz Beograda. Potom i podaci drugih tijela vojne provenijencije. To u cjelini gledano nisu neke količine dokumentacija iz vremena NDH, ali nije previše ni dokumentacije preživjelo”, nadodao je Ivanović.

Ivanović vjeruje kako treba inzistirati na provedbi sukcesije prema Ugovoru o sukcesiji, točnije aneksu B da bi se došlo do hrvatskih dokumenata. 

“Rokovi za taj postupak su već davno prošli, ali mislim da su bili preambiciozno postavljeni. Ugovor o sukcesiji potpisan je 2001. u Beču, a stupio je na snagu 2004., a trebao se realizirati u roku dvije godine”, poručio je Ivanović. 

Treba se dogovoriti



Istaknuo je kako je napravljen popis zahtjeva koji smatra najvažnijim korakom u povratku dokumenata.

“Pregledali smo stare evidencije dokumenata koje su u našem posjedu. Do sada smo već triput napravili anketu svih dokumenata za koji imamo trag da su izneseni iz Hrvatske, kao i onih dokumenata nastalih u Beogradu. Proslijedili smo ga u Srbiju kao popis hrvatskih zahtjeva”, objasnio je Ivanović.

Naglasio je kako dokumenti iz vremena NDH koji se nalaze u Srbiji ne mogu bitno drugačije osvijetliti to razdoblje, ali mogu biti zanimljivi povjesničarima.

“Dosad su održava dva sastanka predstavnika zemalja sljednica za sukcesiju arhiva. Konkretne velike odluke nisu bile donesene. Zapravo se čeka da se proces nastavi.  Naime, sve strane trebaju se dogovoriti za novi sastanak. Treba se dogovoriti i treba biti politička spremnost svih uključenih strana”, poručio je u razgovoru za direktno.hr dr. Jozo Ivanović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI