Ipak održan Festival ojkača u Petrinji, branitelji dočekali sudionike s transparentom: ‘Tko je osuđen za zločine na Banovini?’

0
515
screenshot

Festival je počeo intoniranjem hrvatske himne

Nakon brojnih polemika, prosvjeda hrvatskih branitelja i kolovoške odgode, u Petrinji se u subotu uz naglašenu nazočnost policije, održao Treći festival ojkače.

Između organizatora festivala, petrinjskog pododbora Srpskoga kulturnog društva “Prosvjeta” i Koordinacije petrinjskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ostvaren je svojevrsni kompromis, pa su uz društva iz sastava Prosvjete, te jedno društvo iz Beograda, na festivalu nastupila i dva hrvatska društva, Kamen Bukovica kod Benkovca i HKUD Mošćenica, piše narod.hr.

Loading...

Branitelji su ipak sudionike priredbe ispred Hrvatskog doma, dočekali velikim transparentom, na kojem je pisalo: “Tko je osuđen za zločine na Banovini? Petrinja – Kostajnica – Baćin – Kostrići – Banska Struga – Glina – Joševica”.

Predsjednik braniteljske Koordinacije Darko Dumbović obrazložio je nezadovoljstvo branitelja. “Ovaj je festival podijelio petrinjsku i hrvatsku javnost i zahvaljujući našim udrugama postao je međunarodni i multukulturalni. Iako pjevanje ojkača nije petrinjska tradicija, pa čak niti za okupacije Petrinje, zahtijevali smo da ojkače u tom slučaju pjevaju svi koji tu vrstu pjesme baštine, i Hrvati, i Srbi i Bošnjaci. Ako taj festival opstane, to ne smije biti nacionalno okupljanje, jer smo svjedoci da je svako nacionalno okupljanje u Petrinji loše završilo”, rekao je Dumbović.

Festival je otvorio predsjednik kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru Boris Milošević, koji je napomenuo kako je važno da se ovaj festival održi, i kako je dobro da organizatori nisu odustali od njegovog održavanja. Ova priredba je važna za očuvanje kulturnih vrijednosti, što znači da Srbi i svi ostali mogu javno manifestirati svoju kulturu. A ojkače, kako je rekao, povezuje Srbe i Hrvate, kao i druge narode koji žive na ovim prostorima.

Na kraju je Milošević zahvalio Gradu Petrinji i gradonačelniku Darinku Dumboviću, koji su pomogli da se festival ipak održi.

Festivalu, koji je počeo intoniranjem hrvatske himne, uz Borisa Miloševića, su bili nazočni konzul Republike Srbije u Zagrebu Nenad Maščić, predsjednik SKD-a Prosvjeta Mile Radović, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, paroh petrinjski Saša Mićević i drugi gosti.