ISIL-ova DROGA U HRVATSKOJ? HDZ-ovac prestravio društvene mreže

Poznati HDZ-ov zastupnik Ivan Ćelić na svojem Facebook profilu objavio je status u kojemu se javno zapitao je li ISIL-ova droga Captagon i na našim prostorima s obzirom na veliki broj sirijskih migranata.

“Captagon je psihostimulans koji je kombinacija amfetamina i teofilina. To je samo jedno od zaštićenih imena skupine lijekova poznate kao fenetilin. Lijek je došao u uporabu 1961. godine, te je korišten oko 25 godina kao blaža alternativa amfetaminima. Koristio se za liječenje djece s ADHD-om i, manje često kod odraslih, za liječenje narkolepsije i depresije.
Za razliku od amfetamina, Captagon ne povećava krvni tlak, što znači da se može koristiti i kod osoba sa srčanim tegobama. Međutim, vrlo je adiktivan, zbog čega je postao ilegalan u većini zemalja od 1986. godine.

Captagon drži konzumente budnima na dulje vrijeme, oni se osjećaju energično i sretno – zbog čega je nazvan “kemijska hrabrost”. Ova droga proizvodi neku vrstu euforije – postanete pričljivi, ne spavate, ne jedete, puni ste energije. U Europi je Captagon za sada vrlo teško dostupan, no to je vrlo popularna rekreacijska droga na Bliskom Istoku. Ulična vrijednost jedne tablete u zemljama poput Jordana, Libanona, Turske i Sirije je od 30 do 120 kuna, što je poprilično jeftino.

Ovisnost o Captagonu je rasprostranjena u redovima ISIL-a u Siriji. Bombaši samoubojice tvrde da ih se dobro nadrogira prije nego ih se pošalje u misiju, zbog čega su im oči krvave i izgledaju konfuzno. Ova droga teroriste pretvara u “nemilosrdne strojeve za ubijanje”, oni postanu zarobljeni u ovisnost, što dodatno povećava njihovu privrženost džihadističkim šefovima.

Prema nekim izvješćima, veliki broj demoraliziranih sirijskih građana pribjegavao je uzimanju ove droge. S obzirom na sve veći broj izbjeglica na našim prostorima, osobito iz Sirije, posve je izvjesno da je ova droga prisutna i kod nas. Naime, još je prošle godine u pariškoj zračnoj luci u dva navrata zaplijenjena masovna pošiljka s više stotina tisuća tableta Captagona, što je izazvalo strahove da bi ISIL mogao formirati bande organiziranog kriminala u Francuskoj i na taj način širiti svoju mrežu,” navodi se u statusu.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI