ISMIJAO HRVATSKU: ‘Sad kad je tužba u pitanju, odriču se NDH i izvlače na ZAVNOH’

Marko Lukunic/PIXSELL

"Sada je u Hrvatskoj svima kristalno jasno da je zemlja nastala na tekovinama antifašizma", kaže Tvrtko Jakovina.

“Kad stigne tužba, svi se sjete ZAVNOH-a i sada je u Hrvatskoj svima kristalno jasno da je zemlja nastala na tekovinama antifašizma”, kaže za Večernje novosti Tvrtko Jakovina, komentirajući tužbu koju su američki Srbi i Židovi podigli protiv Hrvatske.

“Meni je logično da je tužba posljedica neodgovorne politike prošlosti i neodgovornog igranja sa prošlosti hrvatskih vlasti već desetcima godina. Odricanje od antifašizma što je u Hrvatskoj vidljivo već duže vrijeme mogla bi biti dobra osnova za tužitelje, smatra Jakovina, iako, dodaje, sa pravnog stajališta nema osnova za tužbu. Naime, Jakovina kaže da je u hrvatskom ustavu jasno definirano da je Hrvatska zemlja koja se naslanja na ZAVNOH, a ne NDH.

– Meni je to jasno, pitanje je da li je to jasno onima koji su mnogo moćniji u javnom prostoru od mene i koji ne vide posljedice puzajuće fašizacije – kazao je.

Pravnici u Hrvatskoj smatraju da su male šanse da američki sud presudi u ime članova obitelji Srba i Židova, jer ovo nije prvi put da se Hrvatska suočava sa tužbom. Američki sud iz Sjeverne Karoline 2012. je odbio tužbu za povratak imovine iz doba NDH, obrazloživši da današnja Hrvatska nije sljedbenica NDH.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI