Isplati li se tužiti doktore? Ostavljali žice u pacijentima, ljudi su umirali, a oni oslobađani

ilustracija

Čini se kako je dojam javnosti da baš i nema smisla tužiti bolnice, dokazan i u praksi.

Velike analize, izlasci inspekcije, bezbroj izjava tako nekako nakon svake tragedije izgleda hrvatska realnost. Sličnom scenariju svjedočimo i ovih dana, otkako je u medije procurila tragedija iz Metkovića, i to nakon smrti dvoje djece zbog kako se sumnja liječničke pogreške. Sličnu priču slušali smo i prije nekoliko tjedana kada je preminuo mladić iz Zaprešića, a hajka se digla i zbog uvjeta u hrvatskim rodilištima. No, sva se ta hajka vrlo brzo gurne pod tepih, građani krenu dalje sa svojim životima, a politika ionako nikada nikome nije za ništa koristila.

Slično je i sa pravosuđem, na sudu stav je to mnogih građana Lijepe naše gotovo da i nije moguće dokazati liječničku pogrešku, da stav nije daleko od istine potvrđuju i brojni slučajevi koji su se kroz pore hrvatskog zdravstva i pravosuđa nanizali posljednjih godina. jedan od neugodnih primjera ovoga tipa svakako je slućaj žene iz Bjelovara. Ona je naime tužila KB Dubravu zbog liječničke greške napravljene tijekog kardiološkog zahvata za što je tražila 450 tisuća kuna odštete. U spomenutoj bolnici završila je zbog tegoba koje je imala nakon što se liječila u bjelovarskoj Općoj bolnici, ali tamo su joj nakon više zahvata u osrčju ostavili komadić žice što je otkriveno tek u veljači 2011. godine, kada je došla u Specijalnu bolnicu za kariovaskularnu kirugriju i kardiologiju Magdalena. Naknadno je neprestano osjećala bolove u prisima, a s vremena na vrijeme pritisak i gušenje. Kada je otkrila kako je do svega toga došlo, odlučila se na tužbu. Predstavnici bolnice u sudskom su procesu negirali odgoornost, tvrdeži da je žena koronarni bolesnik te da njene tegobe nemaju veze s postupanjem djelatnika bilo koje zdravstvene ustanove. Iako je žena i u trenutku suđenja u sebi imala komad žice zbog koje u Magdaleni nije mogao biti odrađen zahvat, na zagrebačkom Općinskom sudu njena je tužba odbijana temeljem zaključka vještaka da komad žice u njenom srcu ne predstavlja liječničku grešku.

Strašan, ali i zaboravljen slučaj potresao je splitsku javnost nakon što se saznalo da njihov Kliničko bolnički centar neće morati platiti 730 tisuća kuna odštete djeci i supruzi pacijenta koji je u toj bolnici umro 2010.godine. Dan ranije ovaj je muškarac bio na kolonoskopiji, na koju je upućen od strane doktora Klinike za unutarnje bolesti, premda se nakon toga pregleda nije osjećao dobro pušten je kući a dan poslije preminuo je na Hitnom prijemu.

Da se ne radi o grešci već o neželjenim medicinskim komplikacijama, tvrdili su predstavnici splitske bolnice na sudu negirajući liječničku pogrešku na koju je obitelj ukazivala. Tijekom sudskog postupka provedeno je kompleksno vještačećnje koje je pokazalo da je kolonoskopija muškarcu uzrokoara perforaciju šupljeg organa, a kada je stigao na Hitnu bio je u stanje septičkog šoka, pa mu se reanimaciju usprkos stanje pogoršalo, odbukcija je utvrdila i da je reputrna stijenka završnog debelog crijeva dovela do aktune uple potrbušnice te smrti, a zaključeno je da uzrok smrti nije liječnička pogreška već komplikacija kolonoskopskog pregleda.

 



Facebook Comments

Loading...
DIJELI