ISPUNILI PRIJETNJU: Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu preko Japana

sreenshot

Do lansiranja je došlo dan nakon što je Sjeverna Koreja objavila da će nuklearnim oružjem "potopiti" Japan i svesti SAD „na pepeo i mrak“

Lansiranje sjevernokorejske balističke rakete srednjeg dometa, koja je preletjela Japan te pala u Tihi ocean, potvrdile su SAD.

Japanske vlasti pojasnile su da je projektil preletio japanski otok Hokkaido u 7.06 po lokalnom vremenu te pao u more oko 2000 kilometara istočno od tog otoka. Objavili su da nema nikakvih dokaza da su dijelovi rakete pali na japanski teritorij.

Tokio je dodao da će poduzeti sve mjere da zaštiti sigurnost japanskog naroda, te da će dati adekvatan odgovor u kontaktu sa SAD-om i Južnom Korejom, prenosi dnevnik.hr.

Japan je najoštrije osudio najnovije lansiranje i kazao da ne želi tolerirati ponovljene provokacije te da je prosvjedovao kod Sjeverne Koreje.

Premijer Shinzo Abe rekao je da Sjeverna Koreja prijeti svjetskom miru i naglasio da se sankcije UN-a Sjevernoj Koreji moraju čvrsto nametnuti.



Japan “nikada neće tolerirati opasne provokativne akcije Sjeverne Koreje koja prijeti svjetskom miru”, naglasio je novinarima.

Južna Koreja pozvala je na hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Vijeće sigurnosti UN-a nakon najnovijeg sjevernokorejskog lansiranja objavilo je da će održati hitnu sjednicu u petak u 19,00 sati po GMT-u, rekli su diplomati. Sjednica se održava na zahtjev SAD-a i Japana.

Do lansiranja je došlo dan nakon što je Sjeverna Koreja objavila da će nuklearnim oružjem “potopiti” Japan i svesti SAD „na pepeo i mrak“ zbog toga što su te dvije zemlje podržale rezoluciju UN-a kojom se pooštravaju sankcije protiv Pjongjanga.

Raketa nije predstavljala opasnost za sjevernu Ameriku niti za pacifički američki teritorij Guam, rekao je u priopćenju zapovjednik Dave Benham, glasnogovornik pacifičkog zapovjedništva.

Predsjednik Donald Trump informiran je o najnovijem sjevernokorejskom lansiranju“, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Sjedinjene Države zatražile su od Kine i Rusije da djeluju nakon najnovijeg sjevernokorejskog lansiranja. “Kina i Rusija moraju pokazati da ne toleriraju takva bezobzirna lansiranja raketa, same poduzimajući izravne akcije”, rekao je američki državni tajnik Rex Tillerson.

Dodao je da Kina opskrbljuje Sjevernu Koreju velikim količinama nafte a da “Rusija najveći poslodavac sjevernokorejskoj radnoj snazi”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI