Istanbulska konvencija usvojena s uvjerljivih 110 glasova, Dalić ‘za dlaku’ izbjegla opoziv

screenshot

Nakon izglasavanja Isanbulske konvencije, sabornicom se prolomio pljesak

Prema očekivanju Hrvatski sabor usvojio je ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, kolokvijalno nazvanu Istanbulska konvencija.

Uoči glasovanja zastupnicima se obratio premijer Plenković: „Bit ove konvencije je zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji. Moramo jasno kazati – Republika Hrvatska smatra da ovom konvencijom ne preuzima obvezu da u svoj zakonodavni okvir uvodi rodnu ideologiju. Ova interpretativna izjava vlade pokazuje da vlada smatra da je konvencija u skladu s Ustavom“.

Nakon toga se pristupilo glasovanju.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

110 zastupnika bilo je za ratifikaciju, dva suzdržana, a 30 zastupnika glasalo je protiv. Nakon izglasavanja Isanbulske konvencije, sabornicom se prolomio pljesak.

Pri glasovanju o opozivu Martine Dalić nije sve prošlo glatko, ali je ministrica ipak uspjela „preživjeti“. Naime, protiv oporbene inicijative za izglasavanje nepovjerenja potpredsjednici vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić bilo je 76 zastupnika dok je za opoziv bio 71 zastupnik.



screenshot

Napomenimo da je Hrastov Hrvoje Zekanović održao svoje obećanje od prije dva dana kada je, zbog Istanbulske konvencije, napustio vladajuću koaliciju te nije podržao Dalić.

Iz redova vladajućih, pak, na glasovanju danas nije bilo manjinca Furia Radina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI