Istanbulska konvencija za dva tjedna na Vladinoj sjednici

Patrik Macek/PIXSELL

U povodu Međunarodnog dana žena, premijer se na početku Vladine sjednice osvrnuo na ratifikaciju Konvencije o zaštiti žena od nasilja i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulske konvencije) Vijeća Europe, te istaknuo da je pri kraju kompletna procedura za njezino upućivanje na Vladu. Izrazio je uvjerenost da će se Istanbulska konvencija za dva tjedna naći na Vladinoj sjednici, nakon čega će biti upućena u Hrvatski sabor na ratifikaciju.

Procedure su provedene, kao i javna rasprava, rekao je Plenković te dodao kako misli da sve dileme koje postoje oko njezine ratifikacije nisu takvog karaktera da ne bi mogle biti premoštene.

Najvažnije je da se koncentriramo na bit te konvencije, a to je zaštita od nasilja, poručio je i pozvao da se gleda na suštinu te konvencije, te koje su je sve države ratificirale i koje stranke podržale.

S obzirom da je tema ratifikacije Istanbulske konvencije bila prošlih dana vrlo aktualna u javnosti i Hrvatskom saboru, Plenković je rekao kako brojne političke stranke na različite načine pokušavaju skupljati bodove na tom pitanju. Posebno se osvrnuo na SDP, za koji je rekao da je imao dvije godine za ratifikaciju konvencije a sada, kada nije na vlasti, glavni je kritičar zbog toga što još nije ratificirana.

 



Facebook Comments

Loading...
DIJELI