Ivan Lovrinović: ‘Pomrsit ćemo račune velikim strankama na lokalnim izborima!’

Patrik Macek/PIXSELL

O planovima stranke za lokalne izbore te planovima za Zagreb kazao je da je Promijenimo Hrvatsku mlada stranka koja se želi usmjeriti na područja na kojima može djelovati na promijene

U polusatnoj emisiji „Oporbeni zarez“ Hrvatskog radija gostovao je predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović.

Na pitanje o aktualnoj aferi s Mostovim ministrom uprave Ivanom Kovačićem Lovrinović je kazao, da se u Mostu na takve poteze odlučuju kada im pada popularnost u javnosti.

Druga tema ticala se problema Agrokora pri čemu je Lovrinović rekao da je ta tvrtka s 40 tisuća zaposlenika najveći poslodavac u državi i da je zbog toga postala društveni problem. Praksa pokazuje da se u takvim slučajevima mora na vrijeme uključiti i država te zbog toga očekujem da premijer kaže kako će reagirati na taj problem, ali rješavanje toga problema ni na koji način ne smije se „ići preko leđa građana“.

O radu i zakonodavnom okviru koji regulira rad HNB-a , Lovrinović je ponovio kako već 15 godina ističe da se u Hrvatskoj vodi pogrešna monetarna politika koja je uništila i potkopala temelje domaćeg gospodarstva, te da se u HNB-u imenuje 110 osoba od 600 zaposlenih što pogoduje razvoju klijentelističke mreže, čime se razvija zatvoreni netransparentni sustav. O Izmjenama i dopunama zakona o HNB-u koji je prije tri mjeseca prošao prvo čitanje, trenutačno nema niti riječi, kazao je Lovrinović te naglasio da rasprava o drugom čitanju toga iznimno važnog zakona za život građana i rad poduzetnika, još nije ni uvrštena u dnevni red Sabora. Zbog toga je pozvao odgovorne da što prije regiraju i uvrste taj prijedlog Zakona u dnevni red.

Na pitanje o cijeni plina i HEP-a izjavio je da je skandalozno da se pred izbore, ponovno socijalni mir kupuje preko leđa tvrtki u državnom vlasništvu, a sve će to ponovno u konačnici platiti hrvatski građani. Nitko pri tome ne govori što će to značiti za domaće gospodarstvo koje stvara novu vrijednost i radna mjesta To je na žalost praksa koja je već toliko puta već viđena i predstavlja predizborni trik.



O „rekoratizaciji“ INA-e kroz prodaju četvrtine HEP-a trebali bi odlučiti stručnjaci, a ne politika! Vidljivo je da Vlada nema pravo rješenje kako riješiti taj problem, istaknuo je prof. Lovrinović, nego samo luta i baca probne balone, bez konkretne analize.

Na pitanje je li moguće riješiti pitanje ovršenih i blokiranih, kazao je da je brojka od 330 tisuća ovršenih i blokiranih građana, uz iseljavanje, najveća rak rana hrvatskog društva. Sve pokazuje da je postojeći ovršni zakon loš i da ga hitno treba mijenjati. On stvara, a ne rješava probleme, što se vidi i iz činjenice da broj blokiranih i iznos duga povećava. Stranka Promijenimo Hrvatsku se zalaže da se dug ispod 70 tisuća kuna ne može koristiti za ovrhu nad domom kako bi se spriječilo da se za male dugove izgubi jedina nekretnina, kao što je to sada slučaj.

O planovima stranke za lokalne izbore te planovima za Zagreb kazao je da je Promijenimo Hrvatsku mlada stranka koja se želi usmjeriti na područja na kojima može djelovati na promijene. Želi surađivati, kako bi ostvarili bolje sutra za sve naše građane, bilo to na lokanoj ili državnoj razini. Stranka nudi i ima rješenja za brojne probleme, od onih u gospodarstvu, do onih u obrazovanju, pravosuđu ili zdravstvu.

U Zagrebu u kojem jedan čovjek već više od 15 godina troši novac svih nas, kao da je njegov vlastiti, a sve i samo u svrhu dobivanja izbora, hito su potrebne promjene. Odluku o mogućem kandidiranju za gradonačelnika, uskoro će donijeti stranačka tijela, a razgovara se i s partneriskim strankama.

Na pitanje može li Vijeće za suočavanje s prošlošću ublažiti duboke ideološke podjele u društvu kazao je da ih može samo produbiti. Ne postoji ni jedan realni razlog zašto bi sada u ključnom gospodarskom trenutku o tome uopće trebalo raspravljati, a stranka Promijenimo Hrvatsku okrenuta je budućnosti i rješavanju gospodarskih problema, istaknuo je Lovrinović.

Hrvatska se treba okrenuti gospodarstvu i budućnosti, a povijest ostaviti povjesničarima. Ima previše važnih tema i problema koje treba rješavati da bi pitanje prošlosti trebalo biti pitanje broj jedan u državi. Pravo pitanje treba biti kako pokrenuti gospodarstvo, izvoz, nova radna mjesta i stvoriti veće plaće i bolji život u Hrvatskoj poručio je na kraju emisije Lovrinović. Treba prestati trošiti vrijeme i energiju na prošlost!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI