Ivo Sanader: ‘Velika koalicija HDZ-a i SDP-a potrebna je još jučer’

Bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u svojoj se novoj knjizi bavi temom velike koalicije, koja mu je glavna okosnica knjige.

“O ideji velike koalicije više sam puta tijekom posljednjih petnaestak godina razmišljao, a posebno intenzivno 2007. i 2008. godine… I u svojim sam zatvorskim dnevničkim bilješkama znao tematizirati veliku koaliciju. U nadnevku od 17. veljače 2013., na primjer, na brzinu sam bio skicirao pregled stanja u zemlji, koje je tražilo kreativniji i hrabriji pristup u pronalaženju dobrih rješenja pa me je to navelo na misao o nužnosti takvog projekta…”, dijelovi su iz nove knjige bivšeg premijera Ive Sanadera koja se ovih dana pojavljuje na tržištu.

Nova Sanaderova knjiga nosi naslov “Velika koalicija” i izazvat će još veću pažnju nego prva. Bivši premijer piše o aktualnoj politici, o HDZ-u, SDP-u, Mostu i Živom zidu.

On se argumentirano zalaže za suradnju najvećih stranaka i to ne skriva.

“Velika je koalicija HDZ-a i SDP-a iz nacionalnih, političkih razloga potrebna – jučer. Zašto? Prvo, da završimo Drugi svjetski rat i poraće. U političkom smislu, ne u povijesnom ili kaznenopravnom – o tome neka vode računa povjesničari i pravosuđe”, kaže u razgovoru za Globus bivši premijer i predsjednik HDZ-a dr. Ivo Sanader.



“No, politički završiti Drugi svjetski rat i poraće mogu samo ove dvije velike stranke; one su na to pozvane i to je jedna od njihovih povijesnih zadaća.”

“Neoprostivi zločini su činjeni i pod zvijezdom petokrakom, i to za vrijeme rata kao i u vrijeme poratnog Titova komunističkog režima, i pod ZDS-om u vrijeme Pavelićeva ustaškog profašističkog režima”, kaže Sanader. “Zato antifašizam – da, komunizam – ne. Zato ZDS ne može više biti stari hrvatski pozdrav jer je zločinima ustaškog režima zauvijek diskvalificiran, kao što je zločinima diskvalificirana petokraka. Zajedničkom Deklaracijom HDZ-a i SDP-a koju bi se u Hrvatskom saboru ponudilo i drugim političkim strankama na usvajanje, političkim bismo aktom završili te besplodne i besmislene rasprave i sukobe. A koalicija HDZ-a i SDP-a bi pokazala da smo politički zreo narod koji zna razmišljati višeslojno i koji zna postaviti prioritete”, kazao je Sanader.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI