IZ VATIKANA: ‘Imamo nove dokumenate o djelovanjima Alojzija Stepinca od 1941.-1942. godine. Oni će odlučiti!’

Grgur Zucko/PIXSELL

današnji novosadski susret mješovite komisije Srpske crkve i Hrvatske biskupske konferencije, uprkos izostanku službenih najava i komentara, mogao bi biti ključan za formiranje konačne ocjene o povijesnoj ulozi Alojzija Stepinca tijekom postojanja NDH.

U Novom Sadu je započeo je novi krug razgovora o beatifikaciji kardinala Alojzija Stepinca. Mitropolit Porfirije, koji se prije nekoliko dana u Zagrebu sastao sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem kako bi se dogovorili o tehničkim detaljima nastavka razgovora visokih predstavnika SPC i Katoličke crkve, podsjeća da se detalji ne iznose u javnost dok traje rad komisije.

– Prvobitno je bilo zamišljeno da će komisija raditi godinu dana. U ovom trenu zaista ne mogu reći hoćemo li se držati tog roka. Svaka sjednica je organizirana na drugu temu, a treba znati da mješovita komisija ništa ne odlučuje. Tu je uvijek prisutan, kao predsjedavajući, jedan svećenik iz Vatikana i pretpostavljam da on izvodi neke zaključke – kazao je Porfirije za Večernje Novosti koji su iz Vatikana dobili vrlo intrigantnu informaciju:

– Pred komisiju se iznose novi dokumenti koji bi trebali da osvetliti djelatnost kardinala Stepinca, pogotovo tijekom 1941. i 1942. godine. Mnogi od tih dokumenata još nikada nisu bili predstavljeni javnosti – kazao je vatikanski izvor.

No, današnji novosadski susret mješovite komisije Srpske crkve i Hrvatske biskupske konferencije, uprkos izostanku službenih najava i komentara, mogao bi biti ključan za formiranje konačne ocjene o povijesnoj ulozi Alojzija Stepinca tijekom postojanja NDH.

“Na dnevnom redu je najdelikatnija tema – odnos hrvatskog nadbiskupa prema ustaškom pokretu i njegovo ponašanje tijekom sprovođenja masovnih zločina i pokrštavanja Srba u Hrvatskoj”, piše Banija online.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI