IZETBEGOVIĆ: ‘Zaprepašteni smo informacijama o obavještajnim aktivnostima RH’

screenshot

Predsjednik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u petak u Sarajevu kao su u njegovoj stranci “zaprepašteni” informacijama o navodnoj tajnoj operaciji hrvatske obavještajne službe u BiH, za koju Hrvatska kaže da je besmislena manipulacija.

Nakon sjednice Predsjedništva SDA Izetbegović je novinarima kazao kako je usvojen zaključak o oštroj osudi obavještajnih aktivnosti iz susjedne države te je upućen poziv pravosudnim tijelima i policijskim agencijama BiH da poduzmu žurne mjere u okviru svojih ovlasti.

“Pozivamo ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi demarš vladi Republike Hrvatske i zatraži službeno očitovanje te zemlje po pitanju protuzakonitih aktivnosti njenog konzula u Tuzli”, kazao je Izetbegović.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak je optužbu iz BiH da su hrvatske obavještajne službe naoružavale radikalne islamiste u toj zemlji ocijenio manipulativnom tezom, insinuacijom i besmislicom, a ocijenio je i da nije bilo potrebe da BiH Hrvatskoj uputi prosvjednu notu.

Plenković je reagirao na optužbu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) pokušala vrbovati bosanskohercegovačke državljane koji imaju veze sa selefijskim pokretom da u Hrvatskoj kupe oružje i transportiraju ga u medžlis kod Doboja.



Plenković je kao indikativno primijetio kako je optužba plasirana uoči njegova posjeta Neumu gdje je sudjelovao na skupu na temu Europski ustav za BiH koji je zagovarao jednakopravnost Hrvata u BiH kazavši da kada ”dođe na teritorij BiH uvijek se nešto ekstra događa”.

Vrh SDA zatražio je i da Tužiteljstvo BiH poduzme sve potrebne mjere pokrene kaznene postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu potkraj prošlog tjedna.

“Tražimo pokretanje postupka zabrane ovakvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja Ravnogorskog četničkog pokreta u BiH, koje predstavlja stalnu prijetnju miru i stabilnosti. Postrojavanje srpskih nacionalističkih falangi posebno je uznemirujuće za Bošnjake povratnike u entitet RS, a naročito u Višegradu u kojem su u Drugom svjetskom ratu, a onda ponovo tokom agresije na BiH u razdoblju od 1992. do 1995. nad Bošnjacima počinjeni masovni ratni zločini”, izjavio je Iztebegović.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI