Izmijenjen sporni Nacrt Obiteljskog zakona

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

U dijelu koji govori o pokretanju razvoda braka pojam “posredovanje” zamijenjen je pojmom “roditeljsko informiranje i savjetovanje”

Povučeni Nacrt novog Obiteljskog zakona u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izmijenili su bez stručnjaka s pravnih katedri koji su ga osmislili. Takav je promijenjeni prijedlog prošli tjedan ministrica Nada Murganić predočila koalicijskim partnerima.

U prijedlogu je izbrisana definicija obitelji koja je javnost digla na noge. Koalicijski su partneri dio predloženog prihvatili, ali i iznijeli dodatne zahtjeve. Još će se razgovarati, a konačni Nacrt bit će usuglašen i poslan u javnu raspravu za najviše dva tjedna, navodi Večernji list.

U dijelu koji govori o pokretanju razvoda braka pojam “posredovanje” zamijenjen je pojmom “roditeljsko informiranje i savjetovanje”, jer je prvotni model mirenja supružnika predstavljao moguće ograničavanje prava na razvod. Iz HNS-a ističu kako oni inzistiraju da se razvod braka s djecom pokreće u centrima za socijalnu skrb, a ne na sudu. Izvanbračne zajednice izjednačene su s bračnima kad je riječ o posvajanju, međutim HNS nije zadovoljan jer se jednako pravo ne proteže i na djecu iz izvanbračne zajednice kad je riječ o roditeljskom domu. Diskriminirani ostaju i kad je riječ o roditeljskom informiranju i savjetovanju.

Kad je o roditeljskom domu riječ, izbrisana je odredba koja ga vidi takvim i kad je vlasništvo jednog bračnog druga. Ministarstvo je izbrisalo i odredbu da roditelji imaju pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju i obrazovanju djeteta u skladu s vlastitim uvjerenjima što je, po ocjeni kritičara prvotnog Nacrta, otvaralo put da djeca ne pohađaju nastavu zdravstvenog odgoja, primjerice. Dodana je odredba da i organizacije civilnog društva mogu provoditi stručnu pripremu za posvojenje. Izbrisana je pak odredba o Hrvatskom upisniku bračnih ugovora i odredba da je bračni ugovor valjan ako je upisan u taj upisnik.

Obiteljski zakon jedan je od razloga zbog kojih je stranka GLAS počela prikupljati potpise za pokretanje pitanja povjerenja ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadi Murganić. Trebaju 31 potpis da bi im taj prijedlog došao na saborski dnevni red. Dosad su prikupili osam potpisa (GLAS i IDS), a podršku za inicijativu zatražili su i od SDP-a. U GLAS-u ističu da u Obiteljskom zakonu postoji niz problematičnih formulacija i bez obzira na najavljene izmjene zakona i dalje inzistiraju na svojoj inicijativi jer će tako prisiliti Vladu da se očituje što dalje misli činiti i koji ima stav o tome što treba mijenjati u Obiteljskom zakonu, piše Večernji list.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI