Iznenađujući zaključak Suda: Gotova je istraga o smrti generala Praljka

0
335
screenshot

 Nakon njegovog samoubojstva novinarima je Praljkova odvjetnica Nika Pinter rekla kako je Praljak to učinio jer nije mogao živjeti s presudom ratnog zločinca.

U petak je nizozemsko državno odvjetništvo objavilo da istraga okolnosti samoubojstva generala Slobodana Praljka u haškoj sudnici nije pokazala kada se i kako bivši zapovjednik Glavnog stožera HVO-a domogao cijankalija.

Naime, istragom samoubojstva, kako je objavilo nizozemsko državno odvjetništvo, nije se  uspjelo utvrditi na koji se način i kada domogao cijankalija koji je popio nakon što je pravomoćno proglašen krivim za ratne zločine u BiH, niti je li mu netko u tome pomogao.

Loading...

Podsjetimo,  nakon što mu je žalbeno vijeće potvrdilo presudu od 20 godina zatvora za ratne zločine u Herceg-Bosni Praljak je u haškoj sudnici  29. studenoga 2017.,  popio sadržaj bočice koju je do tada skrivao. Ubrzo nakon toga preminuo je.

Od nizozemskih je vlasti ICTY zatražio  da i one provedu istragu. Inače, Praljak je napisao oproštajno pismo u kojem je  napisano da je davno odlučio okončati svoj život u slučaju osuđujuće presude.

Nizozemsko državno odvjetništvo navodi da se ne može isključiti da je Praljak bio dugo vremena u posjedu otrova jer se može spremiti u obliku suhe tvari i za samoubostvo je potrebna mala količina. “U tom kontekstu nije čudno da je doprema ili čuvanje tvari prošlo nezamijećeno”, zaključili su Nizozemci.

Nakon njegovog samoubojstva novinarima je Praljkova odvjetnica Nika Pinter rekla kako je Praljak to učinio jer nije mogao živjeti s presudom ratnog zločinca.