‘Izraelski nacisti jučer su počinili genocid’; Turska povukla veleposlanike iz SAD-a, Amerikanci blokirali istragu UN-a

screenshot

Jučerašnji masakr epskih razmjera s 59 mrtvih i vrtoglavih 2771 ranjenih Palestinaca ne prestaje silaziti s naslovnica brojnih medija, a polako i političke instance plasiraju reakcije.

UN: ‘Proglašavanje Jeruzalema glavnim gradom pravno je ništavno’

SAD je u samom početku odlučio onemogućiti bilo kakvu službenu istragu. Naime, SAD je potegnuo veto na UN-ovu neovisnu istragu o pokolju u Gazi, a odbili su i potpisati stav Vijeća sigurnosti o ‘žalosti zbog pogibije prosvjednika’, navodno jer u tekstu piše ‘mirni prosvjednici’, a u samom izražavanju bunta koristili su kamenje, molotovljeve koktele i rezali logorsku žicu koja ih je djelila od novog glavnog grada Izraela. Vijeće je dodalo da je američka odluka kojom se mijenja status Jeruzalema ‘pravno ništavna’ i ‘zahtjeva poništenje’ u skladu s ranijim rezolucijama vijeća. Vijeće navodi kako je u pokolju najveći broj žrtava u posljednje četiri godine i rekordan broj mrtvih izvan ratnog stanja. SAD to nije pretjerano zanimalo pa je iskoristio moć blokade UN-ove istrage.

Dodatni problem je što se danas obilježava Nakba – dan kojim Palestinci žale za etničkim čišćenjem provedenim 1948. od strane židovskih doseljenika koji su nakon Holokausta mogli prakticirati silu bez osude svjetske javnosti. Službeni Izrael je prema nekim analitičarima namjerno baš pred taj dan odlučio nagovoriti američkog predsjednika Donalda Trumpa na proglašavanje Jeruzalema kao glavnog grada, pošto slave i proglašavanje države nakon što su od 11% stanovništva 1922. godine kroz svega dvadesetak godina prerasli u trećinu ukupnog stanovništva stalnim naseljavanjem. 1947. dobivaju pravo na državu koja se u početku trebala zvati ‘Zion’ ili ‘Judeja’ no na kraju dobiva danas uvriježeno ime. I kreće etničko čišćenje uz svesrdnu pomoć međunarodne zajednice i moćnog Cionističkog pokreta.

Ljudska sramota, genocid’



Ovo je samo još jedan strašan primjer izraelske vojne moći i uporabe prekomjerne sile i žive municije u posve žalosnoj maniri. Pričamo o povredi međunarodnih standarda i počinjenju ubojstava nalik ratnim zločinima” smatra Philip Luther iz ‘Amnesty International’. Dodaje da posebnu svirepost pokolja prezentiraju mrtva djeca, žene i novinari koji su unatoč zelenim prslucima i ogromnim natpisima ‘Press’ likvidirani poput pasa. Službeni Washington video snimke, službene podatke i tisuće svjedočenja smatra ‘nedovoljno dobrim dokaznim materijalom’, baš kao što slične dokaze iz Jemena nazivaju ‘namještaljkom protiv saudijskih prijatelja’. S druge strane, Assada prije provođenja istrage optužuju za kemijske napade, Gaddafija i Libiju uništavaju zbog ‘povrede ljudskih prava’, a Afganistan i Irak vraćaju u Srednji vijek zbog konstruiranih izvješća.

Službena Ankara povukla je veleposlanike iz Washingtona i Tel Aviva i to je prvi pravi državnički potez protiv američko-izraelske samovolje i ratnih zločina. “Izrael je teroristička država. Ovo što su napravili je genocid. Osuđujem ovu ljudsku sramotu, ovaj genocid, bez obzira bili krivci Amerikanci ili Izraelci” raspalio je Erdogan u Londonu usred izravnog televizijskog prijenosa, a analitičari su dodali da se Izrael ponaša poput ‘svojih nacističkih tlačitelja’ u nekom obliku Stockholmskog sindroma. Zemlje Europske unije kao i sama instanca odbijaju komentirati nemile događaje, a vidljivo je i da Rusija kalkulira – razlog tomu vjerojatno je Netanyahuovo gostovanje na Danu pobjede gdje je prisno prijateljevao s ruskim predsjednikom Putinom. FOX je o svemu objavio samo generičke podatke i posvetio se nekim manje relevantnim domaćim temama dok je CNN neuobičajeno profesionalnim i neutralnim pristupom komentirao pokolj. Amerika opet pokazuje licemjerje, no ovaj puta je slijede i gotovo sve ostale države.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI