Izvanredno stanje! Zbog odrona u Hrvatskoj Kostajnici urušeno šest kuća

Kostajnica.com

U Hrvatskoj Kostajnici i Jasenovcu proglašeno je izvanredno stanje zbog opasnosti od poplava, a situacija je ozbiljna i na jezeru Peruća.

Zbog odrona u Hrvatskoj Kostajnici urušeno je šest kuća. Podzemne vode probile su u zgradu suda iz koje se ispumpava voda. Loša vijest je i što je počela padati kiša.

Podsjetimo, posljedice otapanja velikih količina snijega najviše su pogodile Hrvatsku Kostajnicu u kojoj je voda već u ponedjeljak ušla u nekoliko kuća. U utorak u 7 sati vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici bio je 453 centimetra. I dalje vrijede izvanredne mjere obrane od poplava koje su proglašene su već pri vodostaju od 377 centimetara.

Rastu vodostaji rijeka i na karlovačkom području i to po oko 3 centimetra po satu. U utorak ujutro u sedam sati vodostaj Korane bio je 779 centimetara, a Kupe 770 centimetara. I za to područje vrijede izvanredne mjere obrane od poplava.

Plenković u Hrvatskoj Kostajnici



Predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se iz Hrvatske Kostajnice s mjesta gdje je odron srušio šest kuća. Prije toga, sudjelovao je na sastanku Kriznog stožera.

“Dobili smo izvješće o stanju obrana od poplava, nekoliko kuća je poplavljeno uz obale Une. Iza mene, na području Hrvatske Kostajnice koji se zove Stari put, jedan dio brda se praktički spustio i odnio nekoliko kuća. Srećom, prema prvim informacijama, čini se u ovom trenutku da nema žrtava niti ozbiljnijih ozljeda nekoliko ljudi koji su bili u blizini ovih kuća. Glavni uzroci su velike količine snijega, brzim otapljavanjem je došlo do poremećaja i ovako velikog klizišta”, rekao je premijer.

Poslao je poruku kako će hrvatska Vlada u suradnji s Gradom i Županijom učiniti hitne i maksimalne napore da se ljudima koji su ostali bez svojih domova osigura smještaj, a i da pomognu u rekonstrukciji kuća, jer su ovo zbilja izvanredne okolnosti.

“Moram priznati da ovako nešto većina nas još nije vidjela, da je kao u filmu u svega nekoliko minuta nestalo nekoliko kuća, ceste, vidite i dva auta HEP-a koji su jutros došli popraviti vodove… Ovo je vrlo neoubičajena situacija, oni koji žive u ovakvim područjima moraju biti oprezni, ali čini mi se da priroda djeluje tako brzo da je vrlo teško prevenirati. Sreća da su susjedi jedni druge vrlo brzo upozoravali kad je došlo do prvih pukotina na cesti, da se većina njih na vrijeme izvukla iz kuća, mislim da je to sreća u nesreći”.
Za kraj je ponovio kako će ljudi biti zbrinuti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI