Izvjesni novi izbori za Gradsko vijeće!

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Novi gradonačelnik Trogira je socijaldemokrat Ante Bilić, koji je u drugom krugu lokalnih izbora pobijedio Ivicu Baturinu (HDZ). Dok je Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, nezadovoljan gubitkom Trogira, istodobno se u trogirskom HDZ-u nastavlja rat frakcija. Čeka se potez središnjice...

U Trogiru, biseru našeg Jadranskog mora, i nakon lokalnih izbora svjedočimo zamršenoj političkoj situaciji. Dok se vozači kuhaju u kolonama na nesnosnim vrućinama zbog nezavršenog mosta kopno – otok Čiovo, kuha i na trogirskoj političkoj pozornici. Naime, novi gradonačelnik Trogira postao je socijaldemokrat Ante Bilić, diplomirani inženjer građevine, koji je na tu funkciju došao s radnog mjesta u agenciji Eko-kaštelanski zaljev. Zamjenici su mu Viktor Novak iz SDP-a, dok mu je HNS dao zamjenicu, Ružu Bilić-Kovačević. Bilić je u drugom krugu lokalnih izbora pobijedio Ivicu Baturinu (HDZ), s malom razlikom od 115 glasova, ali dovoljnom za pobjedu.

Novi gradonačelnik je kao bivši pročelnik iz vremena SDP-ove vlasti 2009.-2013. donio svježinu i više aktivnosti prema javnosti, a zamah mu daje i otvaranje novog trgovačkog centra Marisa, koji će nakon raznih problema s dozvolama, napokon otvoriti vrata. Osim toga Bilić je dobio obećanja Hrvatskih cesta, da će dugo sanjani projekt trogirskog mosta napokon biti završen 2018. godine. Kao što je poznato, ugovor s Viaduktom je raskinut jer nisu poštivali tempo gradnje, što je u pitanje dovelo sredstva Europske unije za izgradnju mosta. Inače. SDP i Bilić su u predizbornom programu naveli dosta projekata s točnim rokom završetka, što je ipak jedna novost u lokalnoj politici. Revizija Grada Trogira pokazuje da je i dalje u dugoročnom minusu od 55 milijuna kuna. Biliću predstavlja glavobolju činjenica da Gradsko vijeće u prvom krugu nije konstituirano.

U prvom krugu lokalnih izbora, HDZ je u koaliciji s HSP-om osvojio  8 mandata, SDP s partnerima HNS-om, Laburistima i HSU-om osvojio je 7 mandata, dok su po 1 mandat osvojili HKS i nezavisni kandidat Ante Piteša. Biliću za formiranje Gradskog vijeća nedostaju dva mandata – iako je  pao dogovor s Pitešom, problematičan mu je još jedan mandat. Valja reći da je kampanja bila jako burna i prljava, pa je izašao i video sa snimkom   kandidata HKS-a, Iva Milića, kako, navodno,  uzima mito od poduzetnika iz Planog, Vinka Brkana. Upravo taj mandat je osvojio Milić, koji je i tehnički direktor Gradske komunalne tvrtke, Trogir Holding. Stoga je pitanje, tko će sastaviti vlast s tako kompromitiranom osobom i zasigurno ugroziti šanse na nekim sljedećim lokalnim izborima, koji su izvjesni.

U novom sazivu Vijeća nećemo gledati ni nezavisnog vijećnika Marija Derossija, kojem je malo nedostajalo da osvoji mandat. Inače, druga sjednica Gradskog vijeća uslijediti će uskoro, a ako se ne konstituira ostao je samo još jedan pokušaj.

Vrlo je vjerojatno da će zbog ove komplicirane situacije uslijediti novi izbori za Gradsko vijeće, koji odgovaraju SDP-u, a moguće je da odgovaraju i HDZ-u. HDZ se odrekao svoga bivšeg gradonačelnika i postavio je kao kandidata Ivicu Baturinu, dragovoljca Domovinskog rata i predsjednika lokalne HVIDRA-e. U ovoj stranci sigurno će se nastaviti rat frakcija, jer je popriličan broj članova stranke bojkotirao drugi krug lokalnih izbora, nezadovoljan situacijom u stranci.



Špekulira se i da će predsjednika trogirskog HDZ-a, Sandra Hrabara, zamijeniti povjerenik, dok se on opravdava dobrim rezultatom za Gradsko vijeće Trogira. Nezadovoljnici zamjeraju Hrabaru protekcionizam mentora iz sjene, nepostojanje demokracije u stranci, izolacionizam i slabu koaliciju s HSP-om. Pitanje je što će odlučiti središnjica i predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, koji je kako doznajemo – nezadovoljan gubitkom Trogira.

Prije samih izbora, odjeknuo je i slučaj vijećnika Stjepana Lučina, koji je svojim statusom o jugoslavenskoj zmiji i skidanju glava, ozbiljno naštetio kampanji i kandidatu Baturini. U kampanji se spominjao i slučaj kula Kamerlengo, te koncesije u Lučkoj upravi kao žarištu kriminalnih radnji. Koliko u tome ima istine, pokazat će policijska istraga.

Nakon svega sigurno nas očekuje dugo toplo ljeto na trogirskoj političkoj sceni.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI