Janša: ‘Pahorov arbitražni sporazum bio je greška’

Photo: Petar Glebov/PIXSELL

“Meni su u Bruxellesu govorili: riješite to pitanje prije ulaska Hrvatske u EU, ali je Pahor taj moj savjet odbio”, kazao je Janša

Slovenski oporbeni lider i bivši premijer Janez Janša izjavio je da je za pat-poziciju u kojoj se je Slovenija našla zbog hrvatskoga stajališta o presudi arbitražnog suda o granici kriv Borut Pahor, sadašnji predsjednik države koji je 2009. godine u ime Slovenije potpisao arbitražni sporazum iz kojega je Hrvatska izišla zbog kontaminacije iz tog procesa.

Janša je slovensku vladu vodio prije pobjede Pahorove koalicije na parlamentarnim izborima 2008. godine i tvrdi da je Pahor kao premijer pogriješio što nije inzistirao na tome da Hrvatska ne može ući u Europsku uniju prije nego što arbitražni sud donese rješenje o graničnom sporu s Hrvatskom.

Meni su u Bruxellesu govorili: riješite to pitanje prije ulaska Hrvatske u EU, ali je Pahor taj moj savjet odbio”, kazao je Janša za emisiju “Odmevi” Slovenske televizije.

Upravo zato da se ne dogodi da Hrvatska uđe u EU, a da prije toga nije riješeno granično pitanje sa Slovenijom, Janšina je stranka tada iz oporbe tražila da se arbitražni sporazum provjeri na referendumu, na kojemu su ga birači ipak potvrdili tijesnom većinom, podsjetio je Janša na referendum iz 2010. godine, prije ulaska Hrvatske u EU.

Dodao je da u sadašnjoj “pat-poziciji” oko implementacije arbitražne presude svi u slovenskoj politici moraju zajedno razmisliti kako dalje te da je potreban “time out” suradnjom svih stranaka kako bi Slovenija iskoristila “manevarski prostor” koji još postoji jer je od Europske komisije nerealno očekivati posredovanje koje bi zadovoljilo slovenske interese o razgraničenju na kopnu i moru.



Hrvatska politika u načelu je zadovoljna rješenjem iz arbitražne odluke, ali iz principa ne želi da se ono realizira kao odluka arbitraže nego kao osnova za bilateralni dogovor jer ne želi da se granični prijepori Hrvatske sa susjednima Srbijom, BiH i Crnom Gorom rješavaju po slovenskom modelu, odnosno ad-hoc arbitražom, naveo je Janša.

U slučaju da vlada premijera Cerara bude inzistirala na medijaciji Europske unije, to će posredovanje po logici stvari ići na neki kompromis jer su obje države članice Europske unije, što sadašnja vlada Mire Cerara odbija iako je po tvrdnjama Janše arbitražno rješenje povoljno za Hrvatsku, a nepovoljno za Sloveniju. U tom je smislu, kako je dodao, za Sloveniju bio povoljniji tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan.

U arbitražnom sporazumu iako je loš za Sloveniju još postoji nekoliko dobrih mogućnosti, odnosno “manevarskog prostora” da se izbori za bolje rješenje, ali o tome ne treba javno govoriti, kazao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI