Jasenovac: I ove godine dvije komemoracije i bez govora političara

wikipedia

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković predvodit će saborsko izaslanstvo na komemoraciji u Jasenovcu koja će se po pokroviteljstvom Sabora održati u nedjelju 14. travnja.

Potvrđeno je to Novom listu iz Sabora, a rečeno je da će protokol biti identičan lanjskome. To znači da će Jandroković položiti vijenac kod spomenika Kameni cvijet i potom se upisati u Knjigu dojmova.

To, također znači da ni ove godine neće biti održani govori na komemoraciji u Jasenovcu, a što je praksa koja je uspostavljena 2016. godine, povratkom HDZ-a na vlast. Do te godine govori političara, bez obzira da li na vlasti bio HDZ ili SDP, bili su neizostavni dio komemoracije u Jasenovcu, a tim se govorima izražavao pijetet žrtvama i osuđivao ustaški režim.

Još uvijek se ne zna ni tko će predvoditi izaslanstvo Vlade, a predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da će i ove godine otići u Jasenovac u tišini, a tako čini otkako je izabrana za predsjednicu Republike.

I ove godine bit će održane dvije komemoracije. Zbog neslaganja po pitanju odnosa prema ustaštvu organizacije koje predstavljaju žrtve jasenovačkog logora i ustaškog režima – Srpsko narodno vijeće, Koordinacija židovskih općina, Savez Roma u Hrvatskoj “Kali Sara” i Savez antifašističkih boraca i antifašista – i ove će godine organizirati zasebnu komemoraciju i to u petak 12. travnja pod nazivom Dan proboja logoraša u Jasenovcu. Na toj komemoraciji tradicionalno se drže govori.



Komemoracija u Jasenovcu održava se u spomen na proboj logoraša iz tog najvećeg ustaškog logora 22. travnja 1945. godine. Tada su posljednji logoraši, shvativši da ih čeka sigurna smrt, pokušali proboj, a od njih šestotinjak koliko ih je krenulo u proboj preživjelo ih je tek nešto više od stotinu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI