Je li ovo moguće? Jedna od najmoćnijih političarki pridružuje se Bandiću

N1 televizija , screenshot

U svakoj iole uređenoj državi, barem u onima koje se pozivaju na načelo demokracije, ključno je pitanje kako pridobiti birače, jer o njihovoj volji, ovisi politička sudbina pojedinaca. Međutim, da u Hrvatskoj svako iole racionalno pravilo i norma, imaju pozadinu dokazuje slučaj zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Da u njegovoj slučaju stranački dresovi, i volja birača ne predstavljaju nikakav značajan jezičac na vagi, potvrđuju nedavna preslagivanja u Gradskoj skupštini, u kojoj mu se pridružila nekolicina nezadovoljnih SDP-ovaca, čime je proširio koalicijski potencijal, ali i ono još važnije osigurao većinu.

Primjer iz Skupštine, zagrebački gradonačelnik prelio je i na Sabor u kojem se širi jače nego li bilo koji drugi politički konkurent. Njegovu koaliciju iz Stranku rada i solidarnosti tvorili su Reformisti, HSS-Stjepan Radić te BUZ, a svi skupa u rujnu 2016.godine osvojili su dva mandata. To međutim, nije zaustavilo Bandića da nastavi djelovati pa mu se tako nedavno pridružila bivša HNS-ovka Marija Puh, a s njom je dobio desetu osobu u svojem timu, a devet u klubu, tu treba dodati i Željka Lackovića, koji je njegova zamjena u saborskim klupama. I sve to postigao je u svega dvije godine, a do narednih izbora dijeli nas još toliko.

U političkim kuloarima spekulira se kako Bandić sa proširenjem ne misli stati, pa mu se uz Puh treba pridružiti još nekoliko zanimljivih imena, među kojima najatraktivnije zvuči ono Milanke Opačić, koja je nedavno istupila iz SDP-a, a upućeni tvrde kako bi uskoro mogla postati djelom Bandićeva kluba, kojem bi se mogle pridružiti i Marta Lunc Polanc, bliska sa Zdravkom Ronkom te Ana Komparić Devčić čime bi Bandić dobio 13 zastupnika, što bi pak rezultiralo time da postaje treća snaga u Saboru. SDP je napustio i Mario Habek te je pitanje kome će se on prikloniti, bude li to Bandić tada se broj zastupnika penje na 14.

A kako Bandić pridobiva zastupnike možda ponajbolje objašnjava priča Marije Puh, čiji je brat po njenom prelasku u redove šefa metropole zaposlen u ZET-u. inače, Puh je u Sabor izabrana s liste HNS-a u III. izbornoj jedinici, ova mlada Krapinčanka, ujedno je i najmlađa saborska zastupnica, a u stranačkoj hijerarhiji HNS-a bila je visoko pozicionirana, kao potpredsjednica stranke. U Saboru sjedi u Odboru za obitelj, mlade i sport, Odboru za zaštitu okoliša i prirode, ali i Odboru za ravnopravnost spolova. Široj javnosti poznata je ponajprije zbog svoje izjave kako je’njezin dečko od nje tražio da se ostavi politike i političkog angažmana’: “Govorio mi je da sav moj trud, sav moj posao nema smisla, da od mene nikad neće biti ništa”.

Od tog govora do danas, Puh je izgradila solidnu političku karijeru, a premda je donedavno čvrsto stajala uz svoju nekadašnju stranku, sada poručuje kako se Bandiću pridružila zbog nemogućnosti rješavanja lokalnih problema koje HNS ignorira.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI