Jedna rečenica otkrila je veliku istinu o odnosu Grabar-Kitarović i Vučića

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednica je pozivajući Vučića na sebe preuzela ogroman rizik

Da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posve ozbiljno zakoračila u utrku za još jedan mandat, da se iščitati iz svih njezinih poteza, kojima hrvatska javnost svjedoči u posljednjih nekoliko mjeseci. No, čini se kako predsjednica u ovu trku nije ušla posve spremno. Iako joj je prema posljednjim rezultatima Crobarometra rejting ponovno stabiliziran, zadnjih nekoliko dana predsjednici su se zaredali gafovi.

Dio javnosti s oduševljenjem je dočekao njezin posjet Bosni i Hercegovini, osobito činjenicu da je tijekom tog posjeta i mimo protokola svratila u Ahmiće, no već nekoliko dana nakon toga predsjednica se u iskazu sućuti preminulom odvjetniku Marijanu Hanžekoviću zamjerila velikom djelu javnosti jer je ovog poznatog ovršitelja nazvala humanistom, a šlag na ovu nimalo ukusnu tortu s Pantovčaka za mnoge jest poziv srpskog predsjedniku Aleksandru Vučiću i to u vrijeme dok hrvatska vlast vodi žestoku polemiku s predstavnicima srbijanske vlasti.

Iako je odavno poznato kako Grabar-Kitarović i premijer Plenković nisu u dobrim odnosima, činjenica da se ovaj poziv odvio iza leđa aktualne vlasti mnogima je zaparala uši, pa i samome premijeru, jer drži kako ovaj poziv, u ovom osjetljivom trenutku nije nimalo opravdan. No, dakako, diplomatski je predsjednica upakirala ono što je napravila te javnosti priopćila kako je jedan od njezinih ključnih interesa voditi politiku dijaloga sa susjedima i sve to naravno u pozitivnom ozračju.

Ono čega Grabar-Kitarović i njezin tim nisu odveć svjesni jest rizik kojega su na sebe preuzeli ovim pozivom. Naime, u svega nekoliko dana Hrvatsku i Hrvate predstavnici srpske vlasti ocrnili su gdje god su stigli zahvaljujući nadaleko znanoj srpskoj diplomaciji. Situacija je to koja je posve opravdano uznemirila i uvrijedila dobar dio hrvatskoga naroda pa stoga hrvatski narod teško da može razumijeti predsjedničinu pomirljivu retoriku. Štoviše, stječe se dojam da se Hrvatsku može udarati sa svih strana kako bi se omekšala i pala pod pritiskom, što definitivno nije dobro.

Iako predsjednica i u ovom posljednjem potezu govori o novim i boljim odnosima te okretanju stranice i sama vrlo vjerojatno zna da to nije rješenje, sve dok se ne riješe pitanja koja odnose ovih dviju država muče više od jednog desetljeća, a što i predsjednica, vodeći politiku ignoriranja, jednim dijelom zatire. Stoga se u kontekstu ove priče treba prisjetiti susreta kojega su Vučić i Grabar-Kitarović održali u Mostaru tvrdeći da sukoba između dviju država nema. ”Imali smo izbore pa je retorika bila malo jača”, rekla je tom prigodom Grabar-Kitarović te dodala kako odnosi između dviju država nisu tako napeti kao što se čini, već je na djelu retoričko sučeljavanje.



I to doista jest opis činjeničnog stanja, jer dok narod traga za odgovorima koji ih muče, hrvatski i srpski političari odnose dviju država koriste za skupljanje jeftinih političkih poena. Koliko god dijelu desnice to bilo teško za provariti, Kolinda i Vučić stari su prijatelji koji si pomažu, u dobru i zlu; sada kada se stanje u Srbiji smirilo, a izbori prošli, progovara se o pomirbi i okretanju stranice, a vrlo skoro možemo očekivati zaoštravanje retorike, jer Hrvatsku očekuju predsjednički izbori.

Sve je to igrokaz za naivnu javnost, a kako se doista među desničarima dočekao predsjedničin poziv Vučiću možda ponajbolje objašnjava priopćenje HSP AS kojega potpisuje Pero Ćorić, glavni tajnik te stranke.

Poraz hrvatske vanjske politike, kojoj je predsjednica RH sukreatorica, najbolje je vidljiv u činjenici kako niti u jednoj zemlji u okruženju nemamo saveznika, a mentorske politike velikih svjetskih igrača odavno su postale tutorske.

I dok se na silu pokušavaju dignuti tenzije na najvišoj političkoj razini u Savudrijskoj vali, svjedoci smo kako sami ribari koji jedini žive od Savudrijske vale pozivaju na mirno rješenje problema dajući povjerenje aktivnostima Vlade RH. S druge strane, na krajnjem hrvatskom Istoku unatoč svim vapajima lokalne zajednice za rješavanjem pitanja Šarengradske ade od koje su prije Domovinskog rata živjele desetine hrvatskih ribara i stotine obitelji koje su se bavile stočarstvom, visoka hrvatska politika podanički šuti prema beogradskim okupatorima. Od mirne reintegracije ukazujem i apeliram da gotovo 1500 hektara vrijedne šume i obilnih pašnjaka Šarengradske ade i pripadajućeg Hagla je opljačkano i devastirano te istočnim susjedima služi za potkusurivanje u vremenu koje dolazi, a odnosi se na period njihovog čekanja pred ulaznim vratima EU.

Unatoč svim otvorenim pitanjima koje imamo sa Srbijom, a koja proizlaze iz genocidnih pretenzija iz devedesetih, ovaj poziv Ureda predsjednice Aleksandru Vučiću i dogovoreni susret na najvišoj razini, bojim se bit će najmanje vezan uz rješavanje tih problema, a glavna usmjerenost bit će na situaciju u BiH. Naime, prije samo dvadesetak dana Predsjednica RH u iznenadnom posjetu turskom sultanu Recepu Tayyipu Erdoganu, neuspješno je pokušala iznjedriti rješenja s turskim autokratom po pitanju rastućih nestabilnosti u BiH. Primanje i reakcija Erdogana posramila je sve nas koji očekujemo uspjeh na međunarodnom planu. S druge strane, isti taj Erdogan ovih je dana, također iznenada, primio dvojicu svojih vezira, Bakira Izetbegovića i Aleksandra Vučića, a sudeći prema reakcijama sudionika sastanka i konkretno se dogovorio oko dugoročne budućnosti BiH. Ne sumnjamo ni najmanje da će isti biti  na štetu hrvatskog naroda u BiH i interesa RH!

Kao dopredsjednik Izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović, tijekom kampanje i posebice nakon izbora govorio sam o njoj kao o neokrunjenoj kraljici desnice. Pljesak na otvorenoj sceni od „kuhane pileće nogice“ Ive Josipovića, etno Srbina Milorada Pupovca i nesuđene glavne tajnice UN-a Vesne Pusić za ovaj izuzetno loše tempiran državnički potez govori sam za sebe…bila jednom jedna ikona desnice”, zaključio je Ćorić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI