JESU LI ONI NORMALNI!? Nećete vjerovati tko je sve predložen za Nobelovu nagradu za mir

twitter

Donald Trump? Neprikladan. Približavanje dviju Koreja? Nesumnjivo preuranjeno. Ono između Etiopije i Eritreje? Tek nedavno. Kako se približava dodjela Nobelove nagrade za mir, lakše je križati imena nego prognozirati dobitnika.

Ove godine, čak 331 pojedinac i organizacija predloženi su za prestižnu nagradu, koju se u petak dodjeljuje u Oslu. Ne treba ni reći da petero članova Nobelovog odbora ima velik izbor.

Premda se čini da je gotovo nemoguće pogoditi dobitnika, s obzirom na to da je popis kandidata tajan, prognoza ne manjka.

Ako je vjerovati internetskim kladionicama, popularni su južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i njegov sjevernokorejski kolega Kim Jong-un zahvaljujući približavanju dviju Koreja.

Stručnjaci za Nobel, koji češće pogriješe nego pogode, zbunjeni su kada se spomene ta mogućnost.



“S jedne strane, napredak između dviju Koreja je, mislim, nešto najspektakularnije na tom području ove godine. S druge, pitam se ne bi li bilo preuranjeno dodijeliti za to nagradu”, komentirao je direktor Međunarodnog instituta za istraživanje mira iz Stockholma (Sipri) Dan Smith.

Pasivnost Kim Jong-una kada je riječ o ljudskim pravima također mu nije plus za nagradu.

Nagrada samo Moon Jae-inu?

“Odradio je dobar posao za promicanje mira na Zimskim olimpijskim igrama” u Pjongčangu”, primjećuje švedski profesor Peter Wallensteen, stručnjak za međunarodna pitanja.

Trump ispred Macrona

A Donald Trump, kojeg bi neki međunarodni čelnici kao što su britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, ali i sam Moon Jae-in rado vidjeli ovjenčanog nagradom za njegove inicijative za Korejski poluotok?

S koeficijentom 7 prema 1, Trump je među prvih troje kandidata kladioničara Betssona, daleko ispred francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, britanske premijerke Therese May i ruskog predsjednika Vladimira Putina, za koje je koeficijent 75 prema 1.

No nagrada za Trumpa ne bi bila primjerena, smatra Dan Smith iz Siprija ukazujući na neke njegove odluke “jako negativne za mir”, kao što je povlačenje SAD-a iz međunarodnog sporazuma o klimi i onog s Iranom.

Štoviše, jedina javno objavljena inicijativa za kandidaturu Donalda Trumpa Nobelovom odboru poništena je jer je potekla od osobe koja je krivotvorila identitet.

Počeci pomirbe između Etiopije i Eritreje bude nade u trajni mir između dviju afričkih nacija.

Po Wallensteenu, nagrada bi mogla tako otići etiopskom premijeru Abiyju Ahmedu. No on je vlast preuzeo travnju, a približavanje dviju zemalja dogodilo se ljetos. Malo prekasno da upadne u oči Nobelovom odboru koji prima nominacije na samom početku godine.

Ginekolog, bivša ropkinja?

Zbog neizvjesnosti kada je riječ o skromnom napretku postignutom na planetu, neki se promatrači u potrazi za nasljednikom prošlogodišnjeg laureata, Međunarodne kampanje za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN), okreću “klasicima”.

Dok hashtag #MeToo pridonosi buđenju svijesti, nagrada bi mogla otići u ruke aktivistima za borbu protiv seksualnog nasilja, kao što je kongoanski ginekolog Denis Mukwege, koji je već puno puta bio nominiran, ili mladoj jezidskoj aktivistici Nadiji Murad, bivšoj seksualnoj ropkinji Islamske države, koja je već ovjenčana nagradom Saharov.

Direktor Istraživačkog instituta za mir iz Osla (Prio) Henrik Urdal smatra da bi nagradu mogao dobiti Svjetski program za hranu, agencija UN-a koja vodi brigu da deseci milijuna gladnih u svijetu svake godine dobiju hranu. Od bojišnica Jemena do izbjegličkih kampova Rohindža u Bangladešu “vidimo da glad postaje jedan od glavnih humanitarnih izazova našeg vremena”, naglasio je.

Među potencijalnim kandidatima navode se i Visoko povjereništvo za izbjeglice, saudijski bloger Raif Badawi, udruženja za zaštitu medijskih sloboda kao što su Reporteri bez granica i aktivisti za ljudska prava u Rusiji poput nevladine organizacije Memorijal i lista Novaja Gazeta.

Laureat će biti poznat u petak u 11 sati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI