JOSIP BROZ TITO: Grad je nekad nosio njegovo ime, a sada ima i spomenik njemu u čast

screenshot

U nostalgičnoj gesti prema bivšoj državi, brončani kip nekadašnjeg jugoslavenskog vođe Josipa Broza Tita otkriven je u srijedu u Podgorici, gradu koji je nekoć nosio njegovo ime.

Spomenik u crnogorskoj prijestolnici, koja se od 1946. do 1992. zvala Titograd, postavljen je u parku u središtu grada na inicijativu gradskih vlasti i boraca iz Drugog svjetskog rata.

Tita, koji je vodio bivšu Jugoslaviju od rata do smrti 1980., domaći i inozemski kritičari smatraju totalitarnim diktatorom, a drugi ga vide kao čelnika koji je održavao mirni suživot različitih naroda u višenacionalnoj Jugoslaviji.

Država sastavljena od šest republika raspala se deset godina nakon njegove smrti.

Oduševljeni što se Tito “vratio u svoj grad”, više stotina građana mahalo je zastavama bivše Jugoslavije i pjevalo revolucionarne pjesme iz Drugog svjetskog rata.



Gradonačelnik Ivan Vuković rekao je da i oni, koji opravdano kritiziraju Tita zbog progona političkih neistomišljenika, priznaju da je najvažnija povijesna osoba ovih prostora.

O veličini Titovih povijesnih zasluga dovoljno govori činjenica da je godinu nakon rata (1946.) ovaj grad preimenovan u Titograd”, rekao je Vuković. “Naša zemlja ostaje vjerna antifašističkim tradicijama”, dodao je.

Akademik Zuvdija Hodžić, predsjednik boračke organizacije Crne Gore poručio je: “Nek je sretan povratak Tita u Podgoricu iz koje nikad nije ni otišao”.

Jedan od više identičnih spomenika, koji je kipar Antun Augustinčić izradio 1948. prikazuje Tita u prirodnoj veličini, u vojničkoj uniformi, zaogrnutog šinjelom.

Kip je dosad bio izložen u spomen sobi Pete proleterske brigade u vojarni u podgoričkom naselju Masline.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI